Τώρα είναι Κυρ Νοέμ 19, 2017 6:52 am



Απαντήστε στο θέμα  [ 85 Δημοσιεύσεις ]  1, 2, 3, 4, 5, 6  
Αρθρο - Η Ελλάδα δεν μπορεί να θρέψει τους Ελληνες 
Συγγραφέας Μήνυμα
Master Bushcrafter
Master Bushcrafter
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Πέμ Φεβ 02, 2012 1:43 pm
Δημοσιεύσεις: 4112
Τοποθεσία: Β. Ελλαδα
Ευχαριστησε: 0 φορα
Τον ειπαν ευχαριστω: 4 φορες
Share on FacebookShare on TwitterShare on TuentiShare on DiggShare on DeliciousShare on TumblrShare on Google+
*απο ΒΗΜΑ*
Η Ελλάδα δεν μπορεί να θρέψει τους Ελληνες
Ελλειμματική η παραγωγή κρέατος, οσπρίων, γαλακτοκομικών, δημητριακών,
ζάχαρης σε σχέση με την κατανάλωση
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/02/2012, 05:45
http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=444399

Παράθεση:
Η Ελλάδα δεν είναι ικανή να θρέψει τους Ελληνες με αποκλειστικά δικά της
διατροφικά προϊόντα, καθώς υστερεί στην παραγωγή βασικών τροφίμων, όπως
κρέας, δημητριακά, γαλακτοκομικά, ζάχαρη, κ.ά., σε σχέση με την κατανάλωση.
Παρ' όλο που το κλίμα της χώρας μας είναι εύφορο για καλλιέργειες, η κακή
χρήση επιδότησης από την ΕΕ και άλλοι λόγοι έχουν κάνει την Ελλάδα να μην
είναι αυτάρκης στα βασικά είδη διατροφής και να αναγκάζεται να εισάγει
μεγάλες ποσότητες από τα περισσότερα προϊόντα τροφίμων.
Μπορεί συνολικά 1 στα 4 κορυφαία 100 εξαγώγιμα προϊόντα της χώρας μας να
προέρχονται από τον κλάδο των τροφίμων-ποτών, με συνολικές εξαγωγές στο
9μηνο του 2011 που αγγίζουν τα 2 δισ. ευρώ (11,95% του συνόλου των εξαγωγών
στην ίδια περίοδο), αλλά δεν είναι αυτάρκης σε πολλά βασικά διατροφικά
προϊόντα.
Σύμφωνα με στοιχεία μελέτης της ΠΑΣΕΓΕΣ (Πανελλήνια Συνομοσπονδία Ενώσεων
Αγροτικών Συνεταιρισμών) για μια σειρά βασικών αγροτικών - διατροφικών
προϊόντων φυτικής και ζωικής παραγωγής για το έτος 2010 στην Ελλάδα, η
αυτάρκεια στο μαλακό σιτάρι ανέρχεται στο 32%, στα όσπρια φθάνει το 39%,
στο κρέας η αυτάρκεια ανέρχεται στο 56% περίπου, με το μικρότερο ποσοστό να
καταγράφεται στο βόειο κρέας (30%) και το υψηλότερο στο αιγοπρόβειο κρέας
(94%).
Οπως ανέφερε ο κ. *Κ. Καραγεωργίου*, διευθυντής προμηθειών πρώτων υλών της
εταιρείας 3αλφα, με αντικείμενο την επεξεργασία - τυποποίηση οσπρίων &
ρυζιών, *«η αγροτική παραγωγή στην Ελλάδα είχε στραφεί σε προϊόντα που
είχαν επιδοτήσεις, π.χ. βαμβάκι, καλαμπόκι, με αποτέλεσμα τα όσπρια, παρ'
όλο που υπάρχει μεγάλη ποικιλία στη χώρα μας, να μην επαρκούν για τους
Ελληνες και να εισάγουμε από Καναδά, ΗΠΑ, Μεξικό, κ.α.».*
**Πάντως, υπάρχουν και τα παραδοσιακά ελληνικά πρoϊόντα που καλύπτουν την
κατανάλωση των Ελλήνων και εξάγονται αλλά είναι αρκετά; Αυτά αφορούν τη
φέτα με ποσοστό αυτάρκειας 147%, τα πορτοκάλια με ποσοστό 167%, το ρύζι
(171%), στο μέλι και στα αβγά καταγράφεται ποσοστό αυτάρκειας της τάξεως
92% και 91% αντίστοιχα, ενώ στο ελαιόλαδο και στις ελιές η αυτάρκεια
εμφανίζει υψηλό ποσοστό, δεδομένου ότι η χώρα παραμένει έντονα εξαγωγική
στα δύο αυτά προϊόντα.
Ενα ακόμη ελληνικό προϊόν που εξάγεται είναι η μαύρη σταφίδα, την οποία
εμπορεύεται και η εταιρεία τροφίμων Παπαδημητρίου (ελληνικό βαλσαμικό ξίδι
Καλαμάτας, μουστάρδες, μαύρη σταφίδα Κορινθίας), η οποία έχει μεγάλη
εξαγωγική δραστηριότητα και σκοπεύει να την αυξήσει καθώς στη χώρα μας η
κατάσταση είναι προβληματική, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλό της κ. *Χρ.
Παπαδημητρίου*. Βέβαια, κάποτε η Ελλάδα, συνεχίζει ο ίδιος *«παρήγαγε και
λευκή σταφίδα σε μεγάλες ποσότητες μαζί με την Τουρκία αλλά τώρα η παραγωγή
έχει σταματήσει, λόγω κακής χρήσης των επιδοτήσεων και εισάγει από τη
γειτονική χώρα. Πάντως, η μόνη λύση για την επιβίωση των ελληνικών
εταιρειών είναι οι εξαγωγές».*
Επιπλέον, σύμφωνα με ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, για τις
τρεις τελευταίες δεκαετίες, προκύπτει ότι σήμερα η Ελλάδα είναι
πλεονασματική στα ψάρια, στα φρούτα-λαχανικά και στα επεξεργασμένα έλαια,
(καθώς και στον καπνό). Αντίθετα, η χώρα μας είναι ελλειμματική σε προϊόντα
όπως κρέατα, γαλακτοκομικά, δημητριακά, ζάχαρη & προϊόντα μελιού, καφέ,
τσάι και μπαχαρικά, φυτικά λάδια (αλλά και στις ζωοτροφές).
Από πλευράς εισαγωγών, μεταξύ των πρώτων 100 εισαγώγιμων προϊόντων συναντά
κανείς 22 διατροφικά προϊόντα, συνολικής αξίας 2,09 δισ. ευρώ (ήτοι 6,48%
του συνόλου των ελληνικών εισαγωγών). Και αν σε επίπεδο κορυφαίων
διατροφικών προϊόντων παρατηρείται σχετική ισορροπία μεταξύ ελληνικών και
ξένων προϊόντων, σε επίπεδο συνόλου το εμπορικό ισοζύγιο παραμένει αρνητικό
για τη χώρα μας.
Οπως τονίζει η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων κυρία *Χριστίνα
Σακελλαρίδη **«ο κλάδος των τροφίμων απέδειξε ότι είναι εξαιρετικά
ανθεκτικός σε περιόδους κρίσεων και έχει θέσει ισχυρά θεμέλια σε μεγάλες
αγορές. Αυτό σημαίνει ότι η διεθνής αγορά εμπιστεύεται τα ελληνικά
προϊόντα. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να δημιουργήσουμε ένα κίνημα
αυτοκατανάλωσης και ανάδειξης των ελληνικών προϊόντων».


*
**
*Η αγορά του κρέατος*
Μια από τις πιο σημαντικές κατηγορίες τροφίμων που καταναλώνουν οι Ελληνες
είναι το κρέας, όπου το μεγαλύτερο μέρος του εισάγεται και η εγχώρια
παραγωγή δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες των Ελλήνων. Σύμφωνα με
στοιχεία της ICAP, η εγχώρια ανθρώπινη κατανάλωση κρέατος το 2010 εκτιμάται
ότι διαμορφώθηκε στους 905,3 χιλ. τόνους, μειωμένη κατά 0,9% έναντι του
προηγούμενου έτους. Η καθαρή εγχώρια παραγωγή ανήλθε σε 503.300 τόνους το
2010, οι εισαγωγές σε 432.000 τόνους και οι εξαγωγές μόλις που άγγιξαν τους
30.000 τόνους.

*Παράγουμε αρκετό κρασί, αλλά πίνουμε ουίσκι*
Ενα είδος που μπορεί να καλυφθεί από την παραγωγή της Ελλάδας και μάλιστα
εξάγεται είναι το κρασί. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΠΕ (Οργανισμός Προώθησης
Εξαγωγών) η Ελλάδα παράγει 3 με 5 εκατ. λίτρα κρασί ετησίως και καταναλώνει
3 εκατ. λίτρα ετησίως, ενώ εξήγαγε κρασί αξίας 54,5 εκατ. ευρώ το
ενδεκάμηνο του 2011. Παρ' όλο που το ελληνικό κρασί αρκεί να καλύψει τις
ανάγκες των Ελλήνων, πραγματοποιήθηκαν και εισαγωγές σε αξία 12 εκατ. ευρώ
το 2010, καθώς είναι στη φύση του καταναλωτή κρασιού να επιθυμεί να
δοκιμάσει και άλλα είδη και ποικιλίες. Οσον αφορά γενικά τα ποτά,
αναφέρεται ότι μπορεί το κρασί να καλύπτει τις ανάγκες των ελλήνων
καταναλωτών, αλλά αυτοί δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στο ουίσκι (το ουίσκι
καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος κατανάλωσης ποτών, καταλαμβάνοντας ποσοστό
περίπου 42% το 2010, σύμφωνα με έρευνα της ICAP), το οποίο εισάγεται.

_________________
http://greekpreparedness.blogspot.com
http://www.facebook.com/greekpreparedness.blogspot

τελικα ο νομος του Gresham ειναι Ανικητος!


Τελευταία επεξεργασία από GreekPreparedness και Δευτ Φεβ 20, 2012 9:59 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά



Δευτ Φεβ 20, 2012 9:26 pm
Προφίλ WWW
Admin
Admin
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Τρί Ιαν 03, 2012 9:39 pm
Δημοσιεύσεις: 11318
Ευχαριστησε: 372 φορες
Τον ειπαν ευχαριστω: 212 φορες
Δυστυχώς... αυτό δεν είναι νέο... εδώ και χρόνια συμβαίνει... και μάλιστα με κάτι "ύποπτές" επιδοτήσεις που έδιναν σε αγρότες/ψαράδες/κτηνοτρόφους για να καταστρέφουν καλλιέργειες/βάρκες/μονάδες, το πρόβλημα εντάθηκε.

_________________
Ο χειμώνας έρχεται...
Εικόνα
Κανόνες Λειτουργίας - Ανάρτηση Φωτογραφιών - BBCodes - Αποποίηση Ευθυνών


Δευτ Φεβ 20, 2012 9:39 pm
Προφίλ WWW
Master Bushcrafter
Master Bushcrafter
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Πέμ Φεβ 02, 2012 1:43 pm
Δημοσιεύσεις: 4112
Τοποθεσία: Β. Ελλαδα
Ευχαριστησε: 0 φορα
Τον ειπαν ευχαριστω: 4 φορες
Σαν γεωπονος σου λεω οτι το προβληαμ δεν ηταν τοσο οι επιδοτησεις οσο η γενικη καλοπεραση και οι αθροοες ΑΝΕΞΕΛΕΓΤΕΣ εισαγωγες απο αδηφαγους εμπορους.

Αν δεις τι ακαταλληλο τροφιμο μπαινει μεσα θα πεθανεις..ειδικα απο τους ξηρους καρπους τουρκιας (πεθαινεις σιγα σιγα απο αφαλτοξινη).
Αν υπηρχε σωστος ελεγχος στα συνορα κια να θελαμε δεν θα περνουσε τιποτα.
Τωρα αγοραζουν τζαμπα ακαταλληλα και παιζουν οπως θελουνν την αγορα. Ο Αγροτης πως να ξανοιχτει?

_________________
http://greekpreparedness.blogspot.com
http://www.facebook.com/greekpreparedness.blogspot

τελικα ο νομος του Gresham ειναι Ανικητος!


Δευτ Φεβ 20, 2012 10:03 pm
Προφίλ WWW
Admin
Admin
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Τρί Ιαν 03, 2012 9:39 pm
Δημοσιεύσεις: 11318
Ευχαριστησε: 372 φορες
Τον ειπαν ευχαριστω: 212 φορες
GreekPreparedness έγραψε:
Σαν γεωπονος σου λεω οτι το προβληαμ δεν ηταν τοσο οι επιδοτησεις οσο η γενικη καλοπεραση και οι αθροοες ΑΝΕΞΕΛΕΓΤΕΣ εισαγωγες απο αδηφαγους εμπορους.

Αν δεις τι ακαταλληλο τροφιμο μπαινει μεσα θα πεθανεις..ειδικα απο τους ξηρους καρπους τουρκιας (πεθαινεις σιγα σιγα απο αφαλτοξινη).
Αν υπηρχε σωστος ελεγχος στα συνορα κια να θελαμε δεν θα περνουσε τιποτα.
Τωρα αγοραζουν τζαμπα ακαταλληλα και παιζουν οπως θελουνν την αγορα. Ο Αγροτης πως να ξανοιχτει?


Δεν διαφωνώ... το αντίθετο. Απλώς λέω, ότι αν σκεφτείς ότι έδιναν επιδοτήσεις για να καταστρέψεις καλλιέργειες, σκέψου πόσο έχει ξεφύγει το πράγμα...

_________________
Ο χειμώνας έρχεται...
Εικόνα
Κανόνες Λειτουργίας - Ανάρτηση Φωτογραφιών - BBCodes - Αποποίηση Ευθυνών


Δευτ Φεβ 20, 2012 10:13 pm
Προφίλ WWW
New around here
New around here
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Σάβ Φεβ 18, 2012 7:28 pm
Δημοσιεύσεις: 57
Ευχαριστησε: 0 φορα
Τον ειπαν ευχαριστω: 0 φορα
Παράθεση:
Αντίθετα, η χώρα μας είναι ελλειμματική σε προϊόντα
όπως κρέατα, γαλακτοκομικά, δημητριακά, ζάχαρη & προϊόντα μελιού, καφέ,
τσάι και μπαχαρικά
έλα ντέ! πάλι καλά που έχω τους θάμνους καφέ και τις τσαγιές μου στον κήπο, δίπλα στα μπαχαρικά Ινδίας και τους ανανάδες. :wall:

κανένα σημείο του πλανήτη δεν μπορεί να παράγει όλα τα υλικά της σύγχρονης δυτικής δίαιτας.

πάντως πιστεύω ότι το να λέει ότι δεν καλύπτουμε τις ανάγκες μας σε βοδινό κρέας είναι ψευδαίσθηση. Όταν το βοδινό κρέας στο Λιντλ το πουλάνε 5 ευρώ το κιλό, δημιουργείς την εντύπωση πως οι "ανάγκες" των Ελλήνων για βοδινό κρέας είναι μεγάλες. Όταν θα πουλιέται για 30 ευρώ το κιλό, θα δούμε πόσο γρήγορα οι Έλληνες αρχίζουν να τρώνε κατσικίσιο κρέας, που είναι και πιο υγιεινό.

Από την άλλη, ως αρχαιολόγος είμαι σε θέση να σας πω ότι αν η Ελλάδα ήταν ιστορικά αυτάρκης, ο πολιτισμός της δεν θα άνθιζε με τον τρόπο που άνθιζε. Γιατί η ανάγκη για εμπόριο ήταν αυτό που οδήγησε το ελλαδικό χώρο σε επικοινωνία μεταξύ τους και με άλλους λαούς και από αυτήν την επικοινωνία γινόταν εφικτή η ανάπτυξή της. Ακόμα και από τα νησιά των Κυκλάδων στην 3η χιλιετία πΧ. Αυτό το εμπόριο δεν θα ήταν βέβαια εφικτό αν δεν είχε δικά της προϊόντα (λάδι, κρασί, κτλ). :sleep: :sleep: :sleep: :sleep:


Δευτ Φεβ 20, 2012 10:49 pm
Προφίλ
Master Bushcrafter
Master Bushcrafter
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Πέμ Φεβ 02, 2012 1:43 pm
Δημοσιεύσεις: 4112
Τοποθεσία: Β. Ελλαδα
Ευχαριστησε: 0 φορα
Τον ειπαν ευχαριστω: 4 φορες
δυστυχως ετσι ειναι.....αντιστοιχα στοιχεια εψαχνα για μηνες απο τοτε που ειδα σε Γεωπονικο σαιτ οτι το 70% των αγροτικων προιοντων ειναι εισαγωμενο (συμπεριλαμβανει και τις ζωοτροφες). οσο και να φαμε τα αποθεματα (πατατας ρυζιου) παλι δεν θα φτασουν αν γινει κατι που θα δημιουργησει προβληαμ στις εισαγωγες.

Το θεμ με τις ζωοτροφες ειναι πιο επικινδυνο. Σε ορισμενες εποχες (πχ χειμωνα) καποια κοπαδια δεν μπορουν να ταιστουν γιατι ειναι και απομονωμενα και γεωγραφικα. Τοτε αναγκαστικα θα πεσει λεπιδι κανοντας το προβλημα της αυταρκειας μεγαλυτερο.

Για τις επιδοτησεις: Δεν τις δαιμονοποιω γιατι δεν τις γενικευω. Καποιες φορες οντως ηταν για να καταστραφει το δυναμικο αλλα για αυτο να ελθει ισσοροπια παραγωγης/καταναλωσης μεσα στην ΕΕ. Καποιες φορες απαιτουσαν διαδοχη κατασταση (βγαλε μηλιες βαλε κατι αλλο). Επισης αν δεν ειχαμε τις επιδοτησεις του καπνου (δικαιωματα) η Ελλαδα δεν θα καλλιεργουσε βαμβακι. Το μονο σημειο που βλεπεω καταχρηση ειανι το θεμα της ελιας. Αν δεν κανω λαθος εκει η επιδοτηση δεν συνδυαζεται με το υψος της παραγωγης αλλα με τον αριθμο των ελαιοδεντρων. Οποτε υπαρχει κινητρο να αρκεστει ακνεις στην επιδοτηση.
Αλλα και παλι θετω θεμα Γενικης Καλοπερασης. Καμμια καλλιεργεια δεν ειανι βιωσιμη/συμφερουσα με μεγαλο ποσσοστο εργατικων. Θελει προσωπικη- ή πιο σωστα Οικογενειακη- εργασια. Αυτο ειναι το μεγαλο αντικινητρο.

_________________
http://greekpreparedness.blogspot.com
http://www.facebook.com/greekpreparedness.blogspot

τελικα ο νομος του Gresham ειναι Ανικητος!


Τρί Φεβ 21, 2012 9:25 am
Προφίλ WWW
Admin
Admin
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Τρί Ιαν 03, 2012 9:39 pm
Δημοσιεύσεις: 11318
Ευχαριστησε: 372 φορες
Τον ειπαν ευχαριστω: 212 φορες
GreekPreparedness έγραψε:
δυστυχως ετσι ειναι.....αντιστοιχα στοιχεια εψαχνα για μηνες απο τοτε που ειδα σε Γεωπονικο σαιτ οτι το 70% των αγροτικων προιοντων ειναι εισαγωμενο (συμπεριλαμβανει και τις ζωοτροφες). οσο και να φαμε τα αποθεματα (πατατας ρυζιου) παλι δεν θα φτασουν αν γινει κατι που θα δημιουργησει προβληαμ στις εισαγωγες.


Δυστυχώς οι ανεξέλεγκτες και ελεύθερες εισαγωγές, δεν έχουν κάνει κακό μόνο στην Γεωργία, αλλά και στην βιοτεχνία/βιομηχανία και στο εμπόριο. Σαν χώρα, πλέον δεν είμαστε αυτάρκεις ούτε σε τρόφιμα, αλλά ούτε και σε προιόντα, φάρμακα, πρώτες ύλες.

_________________
Ο χειμώνας έρχεται...
Εικόνα
Κανόνες Λειτουργίας - Ανάρτηση Φωτογραφιών - BBCodes - Αποποίηση Ευθυνών


Τρί Φεβ 21, 2012 5:23 pm
Προφίλ WWW
New around here
New around here
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Σάβ Φεβ 18, 2012 7:28 pm
Δημοσιεύσεις: 57
Ευχαριστησε: 0 φορα
Τον ειπαν ευχαριστω: 0 φορα
Κυκολφορεί τώρα στο FB ένα ποστ που λέει ότι οποιοδήποτε προϊόν ελληνικό έχει κώδικα (bar code) που ξεκινάει από 520. Είδα διάφορα προϊόντα στο σπίτι και τα περισσότερα όντως ξεκινούσαν από 520 αλλά όχι όλα. Δεν ξέρω αν ισχύει αυτό και από ποιο στάδιο και μετά (δηλαδή, αν έχω ένα τυρί από βουλγαρικό γάλα αλλά το τυροκομείο βρίσκεται στις Σέρρες, θα είναι 520 ή το βουλαγρικό κώδικα;).


Τετ Φεβ 22, 2012 2:18 pm
Προφίλ
Master Bushcrafter
Master Bushcrafter
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Πέμ Φεβ 02, 2012 1:43 pm
Δημοσιεύσεις: 4112
Τοποθεσία: Β. Ελλαδα
Ευχαριστησε: 0 φορα
Τον ειπαν ευχαριστω: 4 φορες
βουλγαρικο......και το ρυζι αν εισαγεται κια συσκυαστει σητν ελλαδα παλι 520 θα παρει.

Το 520 συνοδευει την ελληνικη εταιρια και οχι την παραγωγη.....

Επισης στα ειδη ιδιωτικης ετικετας το 520xxxx δειχνει τον εμπορο και οχι το εργοστασιο
. πχ τα μπισκοτα του καρρεφουρ που τα φτιαχνει η Αλλατινη, η οι χυμοι του Μασουτη που τους φτιαχνει η "Λακωνια" (ενωση Αμυκλων)....αυτα εχουν 520yyyyy & 520zzzzz

_________________
http://greekpreparedness.blogspot.com
http://www.facebook.com/greekpreparedness.blogspot

τελικα ο νομος του Gresham ειναι Ανικητος!


Τετ Φεβ 22, 2012 3:18 pm
Προφίλ WWW
Survivalist
Survivalist
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Δευτ Μαρ 26, 2012 8:39 pm
Δημοσιεύσεις: 1688
Ευχαριστησε: 38 φορες
Τον ειπαν ευχαριστω: 71 φορες
Ειχα ακουσει τον Καζακη(μας βγηκε λαμογιο και αυτος...)να λεει οτι μονο η Πελοπονησος μπορει να τροφοδωτησει με κηπευτικα ολη την Ευρωπη!
Δεν ξερω αν ειναι ετσι αλλα εγω πιστευω οτι πραγματκος πλουτος της χωρας
μας δεν ειναι ο ορυκτος για τον οποιο σφαζοντε.
Ειναι το φαινομενο οπου τρως ενα συκο πας πιο περα και χεζεις και φυτρωνει συκια.
Η δυνατοτητα της αυταρκειας ειναι ο πλουτος μας αλλα και αυτο για το οποιο μας φοβουντε...


Κυρ Απρ 08, 2012 1:22 pm
Προφίλ
Survivalist
Survivalist
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Δευτ Μαρ 26, 2012 8:39 pm
Δημοσιεύσεις: 1688
Ευχαριστησε: 38 φορες
Τον ειπαν ευχαριστω: 71 φορες
«Η Ελλάδα δεν έχει επαρκή παραγωγή τροφίμων». Ας δούμε την αλήθεια.

ΤΟΥ ΝΊΚΟΥ ΠΑΠΑΔΌΠΟΥΛΟΥ*

Ίσως τα πιο δημοφιλή σλόγκαν τον καιρό της κρίσης να είναι τα εξής: «Η Ελλάδα δεν παράγει τίποτα» ή «Αν πάψουν οι εισαγωγές, τελειώσαμε, θα πεινάσουμε».

Οι παραπάνω φράσεις, εκτός από ενδείξεις εθνικής μειονεξίας, μαρτυρούν και ένα τεράστιο έλλειμμα πληροφόρησης ή, καλύτερα, μια συστηματική παραπληροφόρηση του κοινού σχετικά με τις πραγματικές δυνατότητες της χώρας.

Ο μύθος της έλλειψης τροφίμων στην Ελλάδα

Όπως προκύπτει από την έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, το …79% των Ελλήνων (και το 47% των Κυπρίων) θεωρεί πως δεν υπάρχουν επαρκή επίπεδα παραγωγής τροφίμων για τον ευρωπαϊκό πληθυσμό σε επίπεδο ΕΕ, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων (ποσοστό 94% – το μεγαλύτερο σε όλη την Ευρώπη) πιστεύει ότι η εθνική παραγωγή τροφίμων δεν είναι επαρκής για να καλύψει τις ανάγκες του πληθυσμού.

Οι παραπάνω φόβοι των Ελλήνων είναι εντελώς αδικαιολόγητοι. Σύμφωνα με έρευνα της ΠΑΣΕΓΕΣ, η οποία πρόσφατα είδε το φως της δημοσιότητας, η Ελλάδα, ακόμα κι αν κοπούν τελείως οι εισαγωγές τροφίμων (όπως έγινε στην Αργεντινή), δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να πεινάσει.

Έτσι, λοιπόν, όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, το ποσοστό αυτάρκειας της χώρας σε μια σειρά βασικών αγροτικών-διατροφικών προϊόντων φυτικής και ζωικής παραγωγής για το 2010, ανήλθε κατά μέσο όρο στο 94% περίπου!
_Ειδικότερα, από την παραπάνω έρευνα προκύπτει ότι το ποσοστό αυτάρκειας στη φυτική παραγωγή ανέρχεται κατά μέσο όρο περίπου στο 99%, αλλά διαφοροποιείται μεταξύ επιμέρους κατηγοριών προϊόντων, όπως τα δημητριακά, όπου η αυτάρκεια ανέρχεται στο 82% περίπου, με το μικρότερο ποσοστό να καταγράφεται στο μαλακό σιτάρι (32%) και το υψηλότερο στο ρύζι (171 %).

Στο ελαιόλαδο και τις ελιές, τα οποία είναι βασικά είδη διατροφής, η αυτάρκεια εμφανίζει υψηλό ποσοστό, μια και η χώρα παραμένει έντονα εξαγωγική στα δυο αυτά προϊόντα. Στο λάδι η παραγωγή φτάνει επίσημα το 151% της κατανάλωσης. Στο ποσοστό αυτό, όμως, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και μια τεράστια ποσότητα ατυποποίητου λαδιού που εξάγεται παρανόμως κυρίως σε γειτονικές χώρες, καθώς και ένα μικρό ποσοστό της τάξεως του 4,33% ελαιολάδου που εισάγεται ετησίως, χωρίς κανείς να ξέρει την αιτία.
Συνυπολογίζοντας αυτά τα ποσοστά, θα μπορούσαμε να τροφοδοτούμε με λάδι σχεδόν όλη την Ευρώπη!

Το ψωμί, ψωμάκι;

Στο μαλακό σιτάρι, από το οποίο γίνεται το ψωμί, εισάγουμε ετησίως πάνω από 1.000.000 τόνους αξίας εκατομμυρίων ευρώ, κυρίως από χώρες όπως η Ρωσία, η Γαλλία και η Ουκρανία. Οι εισαγωγές αυτές είναι τελείως άσκοπες και καταστροφικές για την ελληνική Οικονομία – πρόκειται για σιτηρά αμφίβολης ποιότητας, αφού κάποιες ανατολικές χώρες υποχρεούνται βάσει κοινοτικής νομοθεσίας να κάνουν ακόμα και ελέγχους για ίχνη ραδιενέργειας!

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 1957(!) η Ελλάδα πέτυχε την αυτάρκεια σε μαλακό σιτάρι, με την ποικιλία Γ 38290 που δημιούργησε το Ελληνικό Ινστιτούτο Σιτηρών. Μάλιστα, προς τα τέλη του 1970 υπήρχε πλεόνασμα που διατηρήθηκε μέχρι το 1984!

Έκτοτε αρχίζει ραγδαία μείωση της καλλιέργειας του μαλακού σιταριού, η οποία συνοδεύεται από αντίστοιχη αύξηση της καλλιέργειας του σκληρού.

Ως αποτέλεσμα, η Ελλάδα είναι από τότε ελλειμματική σε μαλακό σιτάρι και πλεονασματική σε σκληρό, από το οποίο γίνονται τα ζυμαρικά. Αυτό οφείλεται στην Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ε.Ε., η οποία έδωσε ισχυρά κίνητρα στους παραγωγούς σκληρού σιταριού (35 ευρώ το στρέμμα).

Δηλαδή μας αύξησαν την παραγωγή μακαρονιών και μάς μείωσαν την παραγωγή ψωμιού, που από την Αρχαιότητα είναι βασικό είδος διατροφής.

Παρόλα αυτά, η Ελλάδα κατέχει την τέταρτη θέση στην Ευρώπη στην παραγωγή σιτηρών με 9 εκατ. στρέμματα, από τα οποία περίπου τα 6 εκατ. είναι με σκληρό και μαλακό σιτάρι!

Η χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας

Στα εσπεριδοειδή, τη μεγαλύτερη αυτάρκεια κατέχουν τα πορτοκάλια με ποσοστό 167%, ενώ στα λεμόνια η αυτάρκεια περιορίζεται στο 63%. Αλλά και στα υπόλοιπα φρούτα η αυτάρκεια παραμένει υψηλή (128%). Αντί, λοιπόν, να τρώμε μπανάνες, ανανάδες και παπάγια(;), είναι προτιμότερο να στραφούμε στα ελληνικά φρούτα, τα οποία είναι απεί­ρως πιο θρεπτικά και, ευτυχώς, δεν πρόκει­ται να μας λείψουν ποτέ. Είναι ενδεικτικό ότι στο ροδάκινο η Ελλάδα κατέχει πάνω από 60% των εξαγωγών παγκοσμίως!

Έλλειψη παρατηρείται στη ζάχαρη, με την εγχώρια παρα­γωγή να καλύπτει μόνο το 14,3% των αναγκών, που υπολο­γίζονται στους 320.000 τόνους. Ενώ ως το 2005 η ελληνική ζάχαρη εξασφάλιζε κερδοφορία, το 2006 υπογράφηκε η ταφόπλακά της, όταν η Ελλάδα συμφώνησε με την ΕΕ να πα­ράγει σχεδόν τη μισή παραγωγή από τις ανάγκες της και να πάει σε εισαγωγές!

Η κατάσταση επιδεινώθηκε με το κλείσιμο πολλών εργο­στασίων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, λόγω κακο­διαχείρισης. Με δεδομένο, βέβαια, ότι η ζάχαρη δεν είναι είδος πρώτης ανάγκης, αλλά και με την καλλιέργεια στέβιας, η οποία έχει έως 300 φορές μεγαλύτερη γλυκαντική δράση, σε μια πιθανή παύση των εισαγωγών δεν αναμένεται να αν­τιμετωπίσει η χώρα σοβαρό πρόβλημα.

Πολύ χαμηλή αυτάρκεια διαπιστώνεται στην κατηγορία των οσπρίων, με ποσοστό που κυμαίνεται στο 39%. Συγκεκριμένα, παράγουμε περίπου 8.000 τόνους φακές και εισάγουμε ακόμα 10.000 τόνους, κυρίως από Τουρκία, προκειμένου να καλύψουμε την εγχώρια ζήτηση. Αντίστοιχο πρόβλημα υπάρχει και στα φασόλια: καταναλώνουμε 35.000 τό­νους, εκ των οποίων οι 25.000 τόνοι είναι εισαγωγής. Σημειωτέον ότι το 1981 η ετή­σια παραγωγή φασολιών ήταν 31.500 τόνοι!

Το πρόβλημα αυτό θα μπορούσε να λυθεί εύκολα, με μια αναδιάταξη της πα­ραγωγής, ακόμα και με επιδότηση, ώστε σε εκτάσεις που καλλιεργούνται σήμερα άλλα προϊόντα, π.χ. ρύζι (στο οποίο εί­μαστε πλεονασματικοί), να καλλιεργηθούν όσπρια, πολλά από τα οποία, όπως τα ρεβύθια ή τα μαυρομάτικα φασόλια, έχουν και μικρότερες ανάγκες σε νερό.

Και στις πατάτες υπάρχει αυτάρκεια κατά 82%, με μόνιμη μάστιγα όμως τις «ελληνοποιήσεις» πατάτας από Αίγυπτο, αλλά και τις άσκοπες εισαγωγές κατεψυγμένης πατάτας από χώρες όπως οι ΗΠΑ, επειδή δήθεν τηγανίζεται πιο εύκολα.

Η ελληνική αμπελουργία είναι επίσης σε πολύ καλό επί­πεδο, αφού στα επιτραπέζια σταφύλια (αυτάρκεια 133,45%) έχουμε πλεόνασμα, δηλαδή μπορούμε άφοβα να κάνουμε εξαγωγές, χωρίς να μας λείψουν ποτέ.

Αναφέρεται ότι μπορεί το κρασί να καλύπτει τις ανάγκες των Ελλήνων καταναλωτών, αλλά αυτοί δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στο ουίσκι (το ουίσκι καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος κατανάλωσης ποτών, καταλαμβάνοντας ποσοστό πε­ρίπου 42% το 2010, σύμφωνα με έρευνα της ICAP), το οποίο βεβαίως εισάγεται.

Ταυτόχρονα διαθέτουμε και μια πολύ ση­μαντική (μικρότερη, βέβαια, από το παρελθόν) παραγωγή σταφίδας (σουλτανίνα και κορινθιακή) άνω των 50.000 τόνων ετησίως, η οποία υπερεπαρκεί για τις ανάγκες μας (αυτάρκεια 274,8%) και μας καθιστά ικανούς για εξαγωγές. Στο μέλι, επίσης, καταγράφεται ποσοστό αυτάρκειας της τάξεως 92%.

Αρνάκι άσπρο και παχύ

Όπως υποστηρίζουν οι θιασώτες της ελληνικής τροφοεξάρ­τησης, το βασικό πρόβλημα της χώρας, ως προς την αυτάρκεια, είναι κυρίως η ζωική παραγωγή. Αυτό, όμως, είναι ένας μύθος – ή, μάλλον, μια μισή αλήθεια.

Το ποσοστό αυτάρκειας στη ζωική παραγωγή-αλιεία ανέρχεται, κατά μέσο όρο, περίπου στο 76,11%, αλλά διαφοροποιείται μεταξύ επιμέρους κατηγοριών προϊόντων, όπως το κρέας, όπου η αυτάρκεια ανέρχεται στο 56% περίπου, με το μικρότερο ποσο­στό να καταγράφεται στο βόειο κρέας (13%) και το υψηλό­τερο στο αιγοπρόβειο κρέας (94%).

Είναι χαρακτηριστικό ότι, από τους 158.000 τόνους που καταναλώνουμε ετησίως σε μοσχαρίσιο κρέας, στην Ελλάδα παράγουμε μόλις τους 20.000 τόνους. Στο χοιρινό κρέας η κατάσταση είναι λίγο καλύτερη, αφού από τους 290.000 τόνους που καταναλώ­νουμε,παράγουμε μόνο τους 111.000, δηλαδή το 38%.

Η έλλειψη αυτή σε μοσχαρίσιο και χοίρειο κρέας είναι αποτέλεσμα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ε.Ε. Χα­ρακτηριστικό είναι ότι πριν το 1980, δηλαδή πριν μπούμε στην τότε ΕΟΚ, η Ελλάδα είχε φτάσει σε αυτάρκεια στο χοι­ρινό κρέας 84%, στο μοσχαρίσιο σε 66%, ενώ το αιγοπρόβειο κρέας ήταν στα σημερινά επίπεδα αυτάρκειας – περί­που 94%. Γιατί, όμως, ενώ είμαστε ελλειμματικοί σε βόειο κρέας, συνεχίζουμε να το καταναλώνουμε, σκορπώντας εκα­τομμύρια ευρώ στο εξωτερικό;

Η Ελλάδα μεταπολεμικά σχεδόν υποχρεώθηκε να κατανα­λώνει μοσχαρίσιο κρέας, με τη λογική ότι είναι πιο ογκώδες ζώο, με μεγαλύτερη γαλακτοπαραγωγή σε σχέση με τα αιγο­πρόβατα, και άρα είναι πιο συμφέρον για την Ελλάδα.

Με επιδοτήσεις της Ε.Ε. εξαφανίστηκαν οι εγχώριες ράτσες βοοειδών και ενισχύθηκε η εκτροφή βοοειδών έναντι της αιγοπροβατοτροφίας και άλλων παραδοσιακών μορφών κτηνο­τροφίας, απείρως πιο αποδοτικών, όπως η κονικλοτροφία.

Αντίθετα, το αιγοπρόβειο κρέας και κάποιες εγχώριες φυλές βοοειδών προέρχονται στην πλειοψηφία τους από κοπάδια ζώων που βόσκουν τον περισσό­τερο χρόνο ελεύθερα σε ορεινές ή ημιορεινές περιοχές, εκμε­ταλλευόμενα πλήρως την πλούσια ελληνική χλωρίδα.

Στο αιγοπρόβειο κρέας είμαστε σχεδόν αυτάρκεις, αφού σύμφωνα με στοιχεία για το 2009 η Ελλάδα διαθέτει περίπου 8,9 εκατ. πρόβατα και 4,8 εκατ. κατσίκια, δηλαδή αντιστοι­χούν περίπου ένα πρόβατο και μισή κατσίκα για κάθε Έλ­ληνα.

Σημαντικός τομέας είναι και η πτηνοτροφία, στην οποία είμαστε αυτάρκεις κατά 85% στο κρέας και κατά 91% στα αυγά.Ιδιαίτερα για τα αυγά, υπάρχει τόση παραγωγή, ώστε το 2011 οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά. 2134%!

Στη δε αλιεία το ποσοστό αυτάρκειας, χωρίς να υπολογί­σουμε τις ιχθυοκαλλιέργειες, αγγίζει περίπου το 125,6%, με πάνω από 160.000 τόνους ψαριών τον χρόνο. Μαζί με τις ι­χθυοκαλλιέργειες (120.000 τόνοι), το ποσοστό σε αυτάρκεια των αλιευμάτων φτάνει το 221,3%!

Στην κατηγορία των γαλακτοκομικών-τυροκομικών προϊό­ντων, η φέτα -με ποσοστό αυτάρκειας 147%- περίπου υπερ­βαίνει τον μέσο όρο της κατηγορίας, ο οποίος κυμαίνεται στο 80%. Γενικότερα στο γάλα, η Ελλάδα κατά το παρελθόν ήταν πλεονασματική. Σήμερα είναι ελλειμματική, αφού η παρα­γωγή αγελαδινού γάλακτος κυμαίνεται στους 638 χιλιάδες τόνους, καλύπτοντας μόνο το 58,2% της ζήτησης (στοιχεία ΕΛΟΓΑΚ 2011). Βέβαια, στο αιγοπρόβειο γάλα που έχει καιμεγαλύτερη θρεπτική αξία, είμαστε σχεδόν αυτάρκεις, με πα­ραγωγή που καλύπτει το 98% της ζήτησης. Αυτό που δε γνωρίζει ο πολύς κόσμος είναι ότι η σχετικά μειωμένη παραγωγή γάλακτος δεν οφείλεται στη μη παραγωγικότητα της ελληνικής κτηνοτροφίας αλλά στο καθεστώς των ποσοστώσεων που επέβαλε η ΕΕ. Μέχρι τις αρχές του 2000, η χώρα πλήρωνε πρόστιμα στην ΕΕ, επειδή οι παραγόμενες ποσότητες γάλακτος ήταν υψηλότερες από το πλαφόν που είχε δέσει αυθαίρετα η ΕΕ – κι αυτό διότι δεν είναι αναλογικές ούτε με τον πληθυσμό, ούτε με το ζωικό κεφάλαιο κάθε χώρας.

Ταυτόχρονα, ενώ μας επέβαλαν χαμηλή παραγωγή, εισήγαμε χιλιάδες τόνους συμπυκνωμένου γάλακτος από Ολλανδία και Γερμανία, πετώντας εκατομμύρια ευρώ στο εξωτερικό. Το καθεστώς αυτό, σε συνδυασμό με την αύξηση των τιμών των ζωοτροφών και την έλλειψη στήριξης από την πολιτεία, αποθάρρυνε πολλούς κτηνοτρόφους, με αποτέλεσμα την τελευταία δεκαετία να εγκαταλείψουν το επάγγελμά τους το 63,5% των κτηνοτρόφων.

Η Ελλάδα «υπερδύναμη» τροφίμων

Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία (στοιχεία 2009), η Ελλάδα καλλιεργεί 32.693 χιλιάδες στρέμματα, από τα 37.324 χιλιάδες στρέμματα (25% της έκτασής μας) που είναι η συνολική καλλιεργήσιμη έκτασή μας, δηλαδή καλλιεργείται περίπου το 87,6% των καλλιεργήσιμων εκτάσεων. Τα υπόλοιπα 4.631 χιλιάδες στρέμματα είναι αναξιοποίητα, αφού βρίσκονται σε αγρανάπαυση, η οποία μάλιστα είναι και συμφέρουσα, αφού είναι επιδοτούμενη από την ΕΕ.

Το βασικό πρόβλημα της ελληνικής γεωργίας είναι η μείωση του αγροτικού πληθυσμού, με άμεση συνέπεια την υποβάθμιση πρώην αγροτικών εκτάσεων. Για να μεταβληθεί αυτή η κατάσταση απαιτούνται σοβαρά κίνητρα για τους νέους.

Ένας ακόμα τομέας ανάπτυξης είναι και η εκτατική μορφή κτηνοτροφίας. Η Ελλάδα διαθέτει λιβάδια σε ποσοστό 35% του εδάφους της, τη στιγμή που στην Ιταλία είναι το 15%, στην Πορτογαλία το 16% και στην Ισπανία το 24%. Στα λιβάδια αυτά μπορούν να βόσκουν κατά το μεγαλύτερο διάστημα του έτους αιγοπρόβατα ή και εγχώριες φυλές βοοειδών και χοίρων, χωρίς να έχουν καμία ανάγκη για ζωοτροφές.

Ένας ακόμα αναξιοποίητος πλούτος είναι και η αλιεία. Η Ελλάδα, με τα 15.000 χιλιόμετρα ακτογραμμών, τα 300 θαλάσσια είδη, τα ποτάμια (ο Αλιάκμονας έχει 33 είδη ψαριών και ο Αξιός 36), τις λίμνες, τους εκατοντάδες κόλπους, καθώς και τα 3.000 νησιά, είναι ένα φυσικό ιχθυοτροφείο. Ήδη η χώρα διαθέτει τον μεγαλύτερο αλιευτικό στόλο στην Ε.Ε

Αναπτυξιακές προοπτικές

Η χώρα θα έπρεπε εδώ και δεκαετίες να επενδύσει όχι μόνο στη διατροφική της αυτάρκεια, κάτι που ήδη υφίσταται παρόλη την γεωργοκτόνα πολιτική των τελευταίων ετών, αλλά και στην εξάρτηση σε τρόφιμα άλλων χωρών από εμάς, ώστε σε μια πιθανή κρίση να έχουμε συμμάχους τους εμπορικούς μας εταίρους.

Ο φιλότιμος Έλληνας αγρότης, που κατάφερε εδώ και αιώνες να θρέψει τον ελληνικό πληθυσμό, ακόμα και σε αντίξοες συνθήκες, είναι σίγουρο ότι και τώρα θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και θα καταφέρει να θρέψει τους Έλληνες.

Παρόλα αυτά, όμως, η αυτάρκεια σε τρόφιμα απαιτεί συντονισμένη δράση όλων – από τους κρατικούς φορείς και τις αρμόδιες υπηρεσίες, μέχρι τον τελευταίο καταναλωτή, ο οποίος θα πρέπει να αποκτήσει εθνική συνείδηση και να πάψει να καταναλώνει εισαγόμενα, κυρίως τυποποιημένα τρόφιμα αμφίβολης ποιότητας, που ενισχύουν παραγωγούς και οικονομίες άλλων κρατών.

Ακόμα και αν οι τιμές των ελληνικών προϊόντων είναι υψηλότερες, θα πρέπει να στηρίξουμε τον αγώνα και τον μόχθο του Έλληνα γεωργού. Η επιστροφή στη μεσογειακή διατροφή, που όλοι αναφέρουν αλλά κανείς δεν εφαρμόζει, είναι αυτή που θα μας προστατεύσει σε πιθανή παύση των εισαγωγών.

Η Ελλάδα δεν είναι απλά μια πλούσια χώρα, αλλά μιακοιμισμένη υπερδύναμη, η οποία θα πρέπει να κάποτε να ξυπνήσει και να ορθοποδήσει, πάντα στηριγμένη στα δικά της πόδια. Με δεδομένη την παγκόσμια αύξηση του πληθυσμού, τα τρόφιμα είναι ένας τομέας ζωτικής σημασίας, που μελλοντικά θα αποτελέσει παγκοσμίως τη μέγιστη προτεραιότητα για κάθε κράτος, αλλά και το υπ’ αριθμόν ένα μέσο άσκησης εξωτερικής πολιτικής.

Η αυτονομία στα τρόφιμα είναι η μόνη λύση για την επίτευξη της ελευθερίας των λαών, αλλά και της εθνικής ανεξαρτησίας, αφού η χειρότερη μορφή εξάρτησης είναι εκείνη της διατροφής του πληθυσμού.

*Πτυχιούχος του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών

http://alfeiospotamos.gr/?p=13263


Κυρ Μαρ 15, 2015 3:03 pm
Προφίλ
Master Bushcrafter
Master Bushcrafter
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Πέμ Φεβ 02, 2012 1:43 pm
Δημοσιεύσεις: 4112
Τοποθεσία: Β. Ελλαδα
Ευχαριστησε: 0 φορα
Τον ειπαν ευχαριστω: 4 φορες
βασικα τα πραγματα δεν ειναι ασχημα αλλα ειναι πιο συνθετα απο τις στατιστικες.....

Πχ ειμαστε ελειμματικοι στο γαλα και για να διορθωθει αυτο θα πρεπει η παραγωγη κρεατος να υποφερει...που ειμαστε καλουτσικα προς το παρον.

Αλλα περα απο τα στοιχεια υπαρχουν 2 ασταθμητοι παραγοντες.

1. Που θα παει το κοστος των γεωργικων φαρμακων και των ζωοτροφων (εισαγονται σε μεγαλο βαθμο).
2. Πσσο θα αυξηθουν οι εξαγωγες αν βγουμε απο το ευρω....Το σκηνικο το εχουμε ηδη δει με τις εξαγωγες των φαρμακων και τις ελλειψεις που εμφανιζονται για αυτους τους λογους

Ελατε στην θεση του γεωργου που η συναλλαγματικη ισοτιμια θα ευννοει τις εξαγωγες..Θυμαστε την Αργεντινη που συνεχισε να εξαγαγει και ο κοσμος πεινουσε?
Και υπερπατριωτης να ειναι ο γεωργος και να μην θελει να δωσει τα προιοντα του για εξαγωγη, θα ειναι αναγκαμσενος να το κανει για να καλυψει την διαφορα τιμης απο τα εισαγωμενα υλικα και εφοδια, με πρωτο-πρωτο το πετρελαιο

_________________
http://greekpreparedness.blogspot.com
http://www.facebook.com/greekpreparedness.blogspot

τελικα ο νομος του Gresham ειναι Ανικητος!


Κυρ Μαρ 15, 2015 3:54 pm
Προφίλ WWW
Bushcrafter
Bushcrafter
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Τετ Ιαν 08, 2014 11:44 am
Δημοσιεύσεις: 2993
Ευχαριστησε: 113 φορες
Τον ειπαν ευχαριστω: 63 φορες
GreekPreparedness έγραψε:
βασικα τα πραγματα δεν ειναι ασχημα αλλα ειναι πιο συνθετα απο τις στατιστικες.....

Πχ ειμαστε ελειμματικοι στο γαλα και για να διορθωθει αυτο θα πρεπει η παραγωγη κρεατος να υποφερει...που ειμαστε καλουτσικα προς το παρον.

Αλλα περα απο τα στοιχεια υπαρχουν 2 ασταθμητοι παραγοντες.

1. Που θα παει το κοστος των γεωργικων φαρμακων και των ζωοτροφων (εισαγονται σε μεγαλο βαθμο).
2. Πσσο θα αυξηθουν οι εξαγωγες αν βγουμε απο το ευρω....Το σκηνικο το εχουμε ηδη δει με τις εξαγωγες των φαρμακων και τις ελλειψεις που εμφανιζονται για αυτους τους λογους

Ελατε στην θεση του γεωργου που η συναλλαγματικη ισοτιμια θα ευννοει τις εξαγωγες..Θυμαστε την Αργεντινη που συνεχισε να εξαγαγει και ο κοσμος πεινουσε?
Και υπερπατριωτης να ειναι ο γεωργος και να μην θελει να δωσει τα προιοντα του για εξαγωγη, θα ειναι αναγκαμσενος να το κανει για να καλυψει την διαφορα τιμης απο τα εισαγωμενα υλικα και εφοδια, με πρωτο-πρωτο το πετρελαιο



Παρα πολυ σωστο. Λυσεις υπαρχουν αλλα βραχυπροθεσμα δεν καλυπτεσαι ακομα και αν οι διατροφικες συνηθειες αλλαξουν για το προβληματικο χρονικο διαστημα

_________________
έσο έτοιμος;;;


Κυρ Μαρ 15, 2015 4:44 pm
Προφίλ
Master Prepper
Master Prepper
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Σάβ Ιουν 09, 2012 9:11 pm
Δημοσιεύσεις: 1030
Ευχαριστησε: 2 φορες
Τον ειπαν ευχαριστω: 9 φορες
το πρόβλημα είναι ότι καμία ελληνική κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν έχει ασχοληθεί με το θέμα και δεν έχει καταρτίσει ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης του πραωτογενούς τομέα σε βάθος χρόνου. Ασολούνται με θέματα τρέχουσας διαχείρισης και χάνουν την πεμπτουσία του οικονομικού γίγνεσθαι

_________________
"εν αλλοτρίοις παραδείγμασι παίδευε σεαυτόν και απαθής έση"
μάθαινε από τις τύχες των άλλων και δεν θα πάθεις τίποτα ο ίδιος


Κυρ Μαρ 15, 2015 6:36 pm
Προφίλ
Master Bushcrafter
Master Bushcrafter
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Πέμ Φεβ 02, 2012 1:43 pm
Δημοσιεύσεις: 4112
Τοποθεσία: Β. Ελλαδα
Ευχαριστησε: 0 φορα
Τον ειπαν ευχαριστω: 4 φορες
Βασικα κλιμακιο του κομματος περασε το καλοκαιρι απο τον συνεταιρισμο που δουλευα...
Η πρωτη εντυπωση απο την συγκεντρωση ητανε οτι δεν ξερουν γρι απο αγροτικα θεματα.
ξυπολητοι στα αγκαθια ηρθανε, σε αγρεμενους παραγωγους που ειχαν απουλητα ενα ψυγειο φρουτα.

_________________
http://greekpreparedness.blogspot.com
http://www.facebook.com/greekpreparedness.blogspot

τελικα ο νομος του Gresham ειναι Ανικητος!


Κυρ Μαρ 15, 2015 7:27 pm
Προφίλ WWW
Τελευταίες δημοσιεύσεις:  Ταξινόμηση ανά  
Απαντήστε στο θέμα   [ 85 Δημοσιεύσεις ]  1, 2, 3, 4, 5, 6  


Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες


Δεν μπορείτε να δημοσιεύετε νέα θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντάτε σε θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επεξεργάζεστε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράφετε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επισυνάπτετε αρχεία σε αυτή τη Δ. Συζήτηση

Μετάβαση σε:  
cron
POWERED_BY

All copyrights reserved for Fugazigr.com. (2012)

Ελληνική μετάφραση από το phpbbgr.com