Τώρα είναι Σάβ Ιουν 24, 2017 1:28 pm



Απαντήστε στο θέμα  [ 8 Δημοσιεύσεις ] 
Αλάτι - Σημαντικό για Επιβίωση Μακράς Διαρκείας 
Συγγραφέας Μήνυμα
Σε σύνδεση
Prepping student
Prepping student
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Σάβ Απρ 15, 2017 11:40 pm
Δημοσιεύσεις: 449
Ευχαριστησε: 9 φορες
Τον ειπαν ευχαριστω: 9 φορες
Share on FacebookShare on TwitterShare on TuentiShare on DiggShare on DeliciousShare on TumblrShare on Google+
Αλάτι - Σημαντικό για Επιβίωση Μακράς Διαρκείας να το έχουμε στο Backpack μας.

Θεώρησα σημαντικό να αναφερθώ σε κάτι που αφορά την μακρά διαβίωση (επ αορίστου) σε Βουνό ή οπουδήποτε και έχει να κάνει με την ζωή και τον θάνατο.
Πρόκειται για την διατήριση της σωστής ισορροπίας των "ηλεκτρολυτών" στο κορμί μας και την σπουδαιότητα του αλατιού σε σχέση με τους ηλεκτρολύτες.

Μπορείτε να αγοράσετε χοντρό αλάτι ακατέργαστο και να το εντάξετε στο Backpack σας (νομίζω τα 5 κιλά έχουν γύρω στα 3-5 ευρώ - φτάνονται).

Είναι φθηνότερο, και αν έχουμε την ατυχία και μας πέσει κάτω λίγο από αυτό, τότε κοκκο-κόκκο μπορούμε να το μαζέψουμε ξανά πιο εύκολα από το πιο ψιλο-κομμένο (που είναι σαν άμμος), ενώ το μέγεθός του είναι σαν μικρά κομμάτια "καραμελίτσας" αλμυρά, οπότε κατά την διάρκεια του Hiking μόλις νιώσουμε εξάντληση από τον ιδρώτα και την κούραση (ή και κατά την διάρκεια του hiking), παίρνουμε ένα σπυρί αλατιού και το τρώμε / πιπιλάμε και αμέσως "επανερχόμαστε" - "παίρνουμε δυνάμεις" επαναφέρουμε τους ηλεκτρολύτες σε ισορροπία - παίρνουμε δύναμη να συνεχίσουμε.

Το ίδιο και αν λιποθυμήσει κάποιος από την πείνα ας πούμε.
(ή όταν δίνουμε εθελοντική αιμοδοσία μετά τρώμε κάτι αλμυρό για να αναζωοπυρωθούμε και όχι κάτι γλυκό. Το αλμυρό κάνει δουλειά για να πάρουμε δυνάμεις)

Υποτίθεται οτι πρέπει να τρώμε γύρω στα 5 mg (ένα κουταλάκι του γλυκού) αλάτι την ημέρα αλλιώς δεν ζούμε....!!!
Κάντε έναν υπολογισμό και δείτε πόσο αλάτι χρειαζόσαστε ανά άτομο για πχ. 1 χρόνο και πάρτε μαζί σας την ανάλογη ποσότητα αλατιού που νομίζετε οτι καλύπτει τις ανάγκες για να διατηρηθείτε ζωντανοί για τον χρόνο που θέλετε....!!!

Το χοντρό αλάτι είναι πιο υγιεινό από το κατεργασμένο διότι δεν έχει αντισυσσωματικά (για να ρέει καλύτερα).
Το "ιώδιο" που προσθέσανε σε κάποια φάση στο "επεξεργασμένο" αλάτι ήταν για την καταπολέμηση της "Βρογχοκήλης". (το αλάτι έχει ιώδιο μέσα απλά δεν έχει τόσο πολύ όσο το εμπλουτισμένο).

Προσωπικά έχω βάλει στο backpack μου, γύρω στο 1 μπουκάλι του 1.5 λίτρου, αλάτι για μένα (μέσα σε μπουκάλι από αναψυκτικό που το έχω ξεπλύνει και το έχω αποστειρώσει με ξύδι και στην συνέχεια ξεπλύνει και αφήσει να στεγνώσει καλά).
Ένα σακουλάκι 5 κιλών αλάτι μας βγάζει 3 μπουκάλια περίπου (του 1.5 λίτρου) αλάτι (όχι μέχρι επάνω γεμάτα, αλλά λίγο λιγότερο - περίπου όσο είναι και το αναψυκτικό).

Το μπουκάλι είναι πολύ ανθεκτικό.
Το αλάτι μέσα στο μπουκάλι κάνει θόρυβο = το μόνο αρνητικό - σκέφτομαι πως θα το εξαλείψω. (Αν έχετε ιδέες πείτε. Το πρώτο που σκέφτηκα αλλά δεν δοκίμασα είναι να φουσκώσω ένα μπαλόνι με αέρα "μέσα στο μπουκάλι" για να πιάνει όγκο και να μην ακούγεται το αλάτι, αλλά δεν ξέρω αν θα πιάσει η αν θα με δυσκολέψει τελικά. Ή ίσως ένα σακουλάκι με λίγο αλάτι μέσα που θα έχει ένα σχοινάκι να μπορώ να το τραβάω? Ίσως τελικά καταλήξω να το βάλω σε ένα 100% αδιάβροχο ασκό τυλιχτό - μάλλον αυτό θα είναι το πιο "εφικτό" μου φαίνεται..!!! χεχε)

Καλό θα είναι να έχουμε και ένα μικρότερο δοχείο εύκαιρο πάντα επάνω μας όπου θα βάζουμε εκεί το αλάτι της βδομάδας, για να μην παίρνει υγρασία το μεγάλο μπουκάλι.

Το αλάτι ουσιαστικά ΔΕΝ έχει ημερομηνία λήξεως.
Είναι όμως τόσο μα τόσο απαραίτητο.
Ιδανικό θα ήταν να είχαμε και 1.5 λίτρο ζάχαρη καθώς και 1.5 λίτρο μαγειρική σόδα, αλλά είπαμε οτι δεν μπορούμε να κουβαλάμε "τα πάντα" μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΔΕΝ χρησιμοποιούμε το αλάτι για να νοστιμήσουμε το φαγητό μας. Αυτό μας είναι ΑΔΙΑΦΟΡΟ (η νοστιμιά του φαγητού). Το έχουμε καθαρά για λόγους επιβίωσης για την ισορροπία των ηλεκτρολυτών μας...!!!

_________________
«Ἔλεγχε σοφόν, & ἀγαπήσει σε. δίδου σοφῷ ἀφορμήν, & σοφώτερος ἔσται..»,«Ὁ παιδεύων κακοὺς λήψεται ἑαυτῷ ἀτιμίαν· ἐλέγχων δὲ τὸν ἀσεβῆ μωμήσεται ἑαυτόν. μὴ ἔλεγχε κακούς, ἵνα μὴ μισήσωσί σε..»,«Τα όμοια με τα όμοια χαίρονται..»


Τρί Απρ 18, 2017 8:50 pm
Προφίλ
Bushcrafter
Bushcrafter
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Τετ Ιαν 08, 2014 12:44 pm
Δημοσιεύσεις: 2625
Ευχαριστησε: 98 φορες
Τον ειπαν ευχαριστω: 55 φορες
αδιαφορη η νοστιμια του φαγητου δεν ειναι απο ψυχολογικη αποψη.
επισης το αλατι ειναι πολυ σημαντικο γιατι με αυτο φτιαχνεις παστα και τυρια μια και μιλαμε για μακρα διαρκεια. εππλεον δε μπορει να βρεθει σε βουνο , εκτος αν υπαρχει αλατορυχειο.
σε σακιδιο ομως ειναι καπως...

_________________
έσο έτοιμος;;;


Τρί Απρ 18, 2017 10:21 pm
Προφίλ
Σε σύνδεση
Prepping student
Prepping student
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Σάβ Απρ 15, 2017 11:40 pm
Δημοσιεύσεις: 449
Ευχαριστησε: 9 φορες
Τον ειπαν ευχαριστω: 9 φορες
qqqqqs έγραψε:
αδιαφορη η νοστιμια του φαγητου δεν ειναι απο ψυχολογικη αποψη.
επισης το αλατι ειναι πολυ σημαντικο γιατι με αυτο φτιαχνεις παστα και τυρια μια και μιλαμε για μακρα διαρκεια. εππλεον δε μπορει να βρεθει σε βουνο , εκτος αν υπαρχει αλατορυχειο.
σε σακιδιο ομως ειναι καπως...


Ναι δεν είναι αδιάφορη από ψυχολογική άποψη. Δίκειο έχεις.
Ο τρόπος που το εννοούσα ήταν ως προς το να "μην παρασυρθούμε" και φάμε το αλάτι "για νοστιμιά" πιο γρήγορα από όσο υπολογίζαμε... και δεν έχουμε μετά αλάτι για να επιβιώνουμε. (εκεί παίζει ρόλο και η εξάσκηση / εκπαίδευση με νηστεία που έλεγα αλλου)

Αυτό εννοούσα οτι πρέπει να μας είναι αδιάφορο ως προς την νοστιμιά του φαγητού.
Τώρα αν κάποιος λυγίσει κάποιες στιγμές και θέλει να νοστιμευτεί, οκ δεν είναι και τόσο κακό μερικές φορές (πχ, αν τρώς κάθε μέρα χόρτα και μια μέρα πιάσεις κανένα ζώο και έχει κρέας το "τραπέζι"....θα βάλεις και το αλατάκι να νοστιμεύσει..χεχε)..!! Το κανονίζει καθένας όπως νομίζει αυτό. Το βασικό είναι να επιβιώνουμε πρώτα και μετά να νοστιμευόμσαστε....!!! :-)
Φαντάζεσαι να έχεις φάει το αλάτι σε "νοστιμιές" και όταν θα ζαλίζεσαι από την πεζοπορία και τον ιδρώτα / κόπωση ή όταν θα σου έχουν πέσει γενικά οι ηλεκτρολύτες να μην έχεις αλάτι να "επανέλθεις" σε ισορροπία...?? :-)

_________________
«Ἔλεγχε σοφόν, & ἀγαπήσει σε. δίδου σοφῷ ἀφορμήν, & σοφώτερος ἔσται..»,«Ὁ παιδεύων κακοὺς λήψεται ἑαυτῷ ἀτιμίαν· ἐλέγχων δὲ τὸν ἀσεβῆ μωμήσεται ἑαυτόν. μὴ ἔλεγχε κακούς, ἵνα μὴ μισήσωσί σε..»,«Τα όμοια με τα όμοια χαίρονται..»


Τετ Απρ 19, 2017 1:47 pm
Προφίλ
Survivalist
Survivalist
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Δευτ Μαρ 26, 2012 9:39 pm
Δημοσιεύσεις: 1626
Ευχαριστησε: 30 φορες
Τον ειπαν ευχαριστω: 63 φορες
Παράθεση:
Προσωπικά έχω βάλει στο backpack μου, γύρω στο 1 μπουκάλι του 1.5 λίτρου, αλάτι για μένα (μέσα σε μπουκάλι από αναψυκτικό που το έχω ξεπλύνει και το έχω αποστειρώσει με ξύδι και στην συνέχεια ξεπλύνει και αφήσει να στεγνώσει καλά).
Ένα σακουλάκι 5 κιλών αλάτι μας βγάζει 3 μπουκάλια περίπου (του 1.5 λίτρου) αλάτι (όχι μέχρι επάνω γεμάτα, αλλά λίγο λιγότερο - περίπου όσο είναι και το αναψυκτικό).


Στο αλατι και στη ζαχαρη δεν επιβιωνει κανενας παθογονος οργανισμος.
Αυτος και ο λογος που τα χρησιμοποιουν για συντηρηση τροφιμων (παστά-μαρμελαδες)
Επομενος δεν υπαρχει λογος για τοσο καθαριότητα στην οποια θηκη τα βαλεις


Τετ Απρ 19, 2017 9:38 pm
Προφίλ
Σε σύνδεση
Prepping student
Prepping student
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Σάβ Απρ 15, 2017 11:40 pm
Δημοσιεύσεις: 449
Ευχαριστησε: 9 φορες
Τον ειπαν ευχαριστω: 9 φορες
Το ειχα αποστειρωσει γιατι το ειχα για δοχειο νερου πριν παρω μεταλλικα δοχεία.
Μετα τα "θυσιασα" τα πλαστικα μπουκάλια για το αλατι.
Γενικα παντως προσπαθω να τα εχω ολα προβλεπομενα αρχικα, γιατι ποτε δεν ξερεις με ποια χρηση θα καταληξει εκαστο αντικειμενο...χεχε

_________________
«Ἔλεγχε σοφόν, & ἀγαπήσει σε. δίδου σοφῷ ἀφορμήν, & σοφώτερος ἔσται..»,«Ὁ παιδεύων κακοὺς λήψεται ἑαυτῷ ἀτιμίαν· ἐλέγχων δὲ τὸν ἀσεβῆ μωμήσεται ἑαυτόν. μὴ ἔλεγχε κακούς, ἵνα μὴ μισήσωσί σε..»,«Τα όμοια με τα όμοια χαίρονται..»


Τετ Απρ 19, 2017 9:51 pm
Προφίλ
Admin
Admin
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Τρί Ιαν 03, 2012 10:39 pm
Δημοσιεύσεις: 10644
Ευχαριστησε: 278 φορες
Τον ειπαν ευχαριστω: 177 φορες
Cowboy έγραψε:
Στο αλατι και στη ζαχαρη δεν επιβιωνει κανενας παθογονος οργανισμος.
Αυτος και ο λογος που τα χρησιμοποιουν για συντηρηση τροφιμων (παστά-μαρμελαδες)


Για τις μαρμελαδες δεν ειμαι σιγουρος. Νομιζω το εχουμε ξανασυζητηση πιο παλια. Στα γρηγορα... στην μαρμελαδα, πεφτει πολυ βρασιμο και γινεται κονσερβοποιηση... αν ομως ανοιχτει, τοτε χαλαει γρηγορα.

_________________
Ο χειμώνας έρχεται...
Εικόνα
Κανόνες Λειτουργίας - Ανάρτηση Φωτογραφιών - BBCodes - Αποποίηση Ευθυνών


Τετ Απρ 19, 2017 10:25 pm
Προφίλ WWW
Prepping student
Prepping student
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Παρ Μαρ 08, 2013 1:37 pm
Δημοσιεύσεις: 460
Τοποθεσία: Βόρεια Ελλάδα
Ευχαριστησε: 4 φορες
Τον ειπαν ευχαριστω: 25 φορες
Σε περίπτωση που πιάσουμε κάποιο ζώο, αλλά δεν έχουμε αλάτι και το χρειαζόμαστε οπωσδήποτε για την επιβίωση μας, καλό είναι να θυμόμαστε ότι το αίμα περιέχει αλάτι. Συλλέγουμε το αίμα του ζώου, το αφήνουμε να πήξει και να ξεραθεί εντελώς, το κονιορτοποιούμε και το χρησιμοποιούμε για να αλατίσουμε το φαγητό μας. Δεν είναι ότι πιο γκουρμέ υπάρχει ως επιλογή, αλλά σε κατάσταση επιβίωσης πρέπει να το γνωρίζουμε.

_________________
Ο καλύτερος μηχανισμός επιβίωσης βρίσκεται στο κεφάλι μας!


Πέμ Απρ 20, 2017 10:33 am
Προφίλ
Σε σύνδεση
Prepping student
Prepping student
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Σάβ Απρ 15, 2017 11:40 pm
Δημοσιεύσεις: 449
Ευχαριστησε: 9 φορες
Τον ειπαν ευχαριστω: 9 φορες
fugazigr έγραψε:
Cowboy έγραψε:
Στο αλατι και στη ζαχαρη δεν επιβιωνει κανενας παθογονος οργανισμος.
Αυτος και ο λογος που τα χρησιμοποιουν για συντηρηση τροφιμων (παστά-μαρμελαδες)


Για τις μαρμελαδες δεν ειμαι σιγουρος. Νομιζω το εχουμε ξανασυζητηση πιο παλια. Στα γρηγορα... στην μαρμελαδα, πεφτει πολυ βρασιμο και γινεται κονσερβοποιηση... αν ομως ανοιχτει, τοτε χαλαει γρηγορα.


Νομίζω οτι (τουλάχιστον για τις πληγές αν τραυματιστούμε- πχ. αν κοπούμε) η ζάχαρη (την βάζουμε επάνω στην πληγή) παίζει τον ρόλο της αποστράγγισης του νερού (και το μέλι επίσης κάτι παρόμοιο κάνει στις πληγές - αν και το μέλι έχει και ήπια αντιμικροβιακή δράση λένε).
Χωρίς "νερό" δεν μπορούν να αναπτυχθούν μικροοργανισμοί που θα μας έβλαπταν (πχ. να πιάσει πύον και να μολυνθεί η πληγή = ραγδαία αύξηση μικροοργανισμών = γενικά να μολυνθεί η πληγή).
Είναι κάτι αντίστοιχο όπως στην φωτία που κόβεις ή το καύσιμο, ή το οξυγόνο, έτσι και στις πληγές κόβεις το "νερό" και δεν μπορούν να αναπτυχθούν μικροοργανισμοί εύκολα).

Για τις μαρμελάδες υπάρχει αποστείρωση του βάζου λόγω υψηλής θερμοκρασίας και αποκλεισμός οξυγόνου (τα γυρνάνε και ανάποδα τα βαζάκια μην πάρουν αέρα)

_________________
«Ἔλεγχε σοφόν, & ἀγαπήσει σε. δίδου σοφῷ ἀφορμήν, & σοφώτερος ἔσται..»,«Ὁ παιδεύων κακοὺς λήψεται ἑαυτῷ ἀτιμίαν· ἐλέγχων δὲ τὸν ἀσεβῆ μωμήσεται ἑαυτόν. μὴ ἔλεγχε κακούς, ἵνα μὴ μισήσωσί σε..»,«Τα όμοια με τα όμοια χαίρονται..»


Πέμ Απρ 20, 2017 7:45 pm
Προφίλ
Τελευταίες δημοσιεύσεις:  Ταξινόμηση ανά  
Απαντήστε στο θέμα   [ 8 Δημοσιεύσεις ] 


Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση : Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης


Δεν μπορείτε να δημοσιεύετε νέα θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντάτε σε θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επεξεργάζεστε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράφετε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επισυνάπτετε αρχεία σε αυτή τη Δ. Συζήτηση

Μετάβαση σε:  
POWERED_BY

All copyrights reserved for Fugazigr.com. (2012)

Ελληνική μετάφραση από το phpbbgr.com