Τώρα είναι Πέμ Φεβ 22, 2018 1:09 am



Απαντήστε στο θέμα  [ 3 Δημοσιεύσεις ] 
Οι εργασίες για τους μελισσοκόμους μήνα – μήνα 
Συγγραφέας Μήνυμα
Admin
Admin
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Τρί Ιαν 03, 2012 9:39 pm
Δημοσιεύσεις: 11697
Ευχαριστησε: 411 φορες
Τον ειπαν ευχαριστω: 223 φορες
Share on FacebookShare on TwitterShare on TuentiShare on DiggShare on DeliciousShare on TumblrShare on Google+
http://gaiorama-agro.eu/?p=621

Παράθεση:
Ο κλάδος της μελισσοκομίας έχει ξεκινήσει να αναπτύσσεται, δεδομένου ότι ολοένα και περισσότεροι νέοι αποφασίζουν να ασχοληθούν με το επάγγελμα. Πολλοί μελισσοκόμοι λένε χαρακτηριστικά ότι “οι μέλισσες τρέφονται με πετρέλαιο” όταν μιλάνε για τις διαρκείς μετακινήσεις των κυψελών τους. Κάθε μήνας στο επάγγελμα απαιτεί και μια διαφορετική εργασία στο μελισσοκόμο, που είναι βασική για το τελικό προϊόν.

ΜΑΪΟΣ

O πλέον κρίσιμος μήνας για τους μελισσοκόμους θεωρείται ο Μάιος, όπου συμβαίνει το φαινόμενο της σμηνουργίας (τα μελίσσια εγκαταλείπουν την κυψέλη) και όχι μόνο. Για τον μελισσοκόμο η περίοδος αυτή είναι από τις πιο σημαντικές, αφού θα πρέπει να είναι σε επιφυλακή, δηλαδή πρέπει να επισκέπτεται τα μελίσσια τακτικά και κυρίως τις μεσημεριανές ώρες, για να εντοπίσει ανάλογα φαινόμενα.

Εκτός από το «κυνήγι των μελισσών», ο Μάιος είναι καθοριστικός για την παραγωγή βασιλικού πολτού, καθώς οι εργασίες παραγωγής συνεχίζονται με καλύτερα αποτελέσματα λόγω αύξησης της θερμοκρασίας.

Αυτή την περίοδο έχουμε δύο ουσιαστικές ανθοφορίες: του έλατου και του πρώιμου θυμαριού.

Για να «πιάσει καλή θέση» ο μελισσοκόμος, θα πρέπει να κάνει την ερευνά του έγκαιρα και να τοποθετήσει εκεί κυψέλες, προκειμένου να δεσμεύσει το χώρο. Η καλύτερη λύση, αφού εντοπιστεί ο χώρος, είναι με την έναρξη της ανθοφορίας να τοποθετήσει στο χώρο που επέλεξε «δυνατές μέλισσες» και, φυσικά, η περιοχή να έχει άφθονο νερό.

Η ανθοφορία του θυμαριού δεν είναι εύκολη, ειδικά για τους μελισσοκόμους των νησιών, που δεν έχουν και πολλές λύσεις. Το θυμάρι απαιτεί δυνατές μέλισσες αλλά και εμπειρία απο την πλευρά των παραγωγών στην τοποθέτηση των διαφραγμάτων.

ΙΟΥΝΙΟΣ

Τον μήνα αυτό πολλοί μελισσοκόμοι ήδη έχουν μεταφέρει τα μελίσσια τους στα έλατα και το πρώιμο θυμάρι, ενώ άλλοι ετοιμάζονται για το όψιμο. Ο παραγωγός θα πρέπει να γνωρίζει ότι σε περίπτωση ανόδου της θερμοκρασίας μειώνεται η συλλογή σε γύρη και νέκταρ. Εάν διαπιστώσει κάτι τέτοιο, θα πρέπει να μεταφέρει τις κυψέλες σε άλλο μέρος.

ΙΟΥΛΙΟΣ

Αφού ο παραγωγός τρυγήσει τα μελίσσια που έχει σε περιοχές με έλατα, πρέπει να τα μεταφέρει σε άλλες περιοχές –πεδινές κατά κύριο λόγο–, στις οποίες υπάρχει άφθονη γύρη και καλλιέργειες φασολιών, καλαποκιού κ.λπ. Στη συνέχεια, θα πρέπει να εκμεταλλευτεί ανθοφορίες όπως του βαμβακιού και του τριφυλλιού.

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

Ο Αύγουστος είναι ένας από τους δύσκολους μήνες, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες και τα μελτέμια στεγνώνουν την γύρη. Αντίθετα, για τα μελίσσια του κάμπου υπάρχει η δυνατότητα αυτά να συλλέξουν μέλι από τα βαμβάκια.

Για τον λόγο αυτό, όσοι δεν μπορούν να τα μεταφέρουν, καλό είναι να τα στηρίξουν με γυρεόπιτες και ζυμάρι. Η περίοδος αυτή είναι δύσκολη και γιατί αυξάνονται οι εχθροί, όπως οι σφήκες, για την αντιμετώπιση των οποίων τοποθετούμε δολώματα.

Ο Αύγουστος είναι ο μήνας που είναι σημαντική η ανθοφορία του πεύκου.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ

Είναι ο μήνας του πεύκου. Το πευκόμελο στην Ελλάδα αντιστοιχεί σχεδόν στο 65% της συνολικής παραγωγής. Αφού γίνει ο πρώτος τρύγος, ο μελισσοκόμος θα πρέπει να «σφίξει» τα μελίσσια, να κατεβάσει δηλαδή ορόφους για να πάρει περισσότερη παραγωγή.

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ

Ο μελισσοκόκος θα πρέπει να διαχειριστεί σωστά τα μελίσσια για να έχει παραγωγή και τον επόμενο χρόνο. Κύριο μέλημα πρέπει να είναι η παραγωγή φθινοπωρινού γόνου. Καλό είναι, εάν υπάρχει δυνατότητα, να μεταφερθούν στα ρείκια ή στις κουμαριές. Σε διαφορετική περίπτωση, θα πρέπει να δώσει γύρη είτε με πλαίσια που έχει φυλαγμένα στα ψυγεία είτε με διασπορά σε κενά. Μετά τον τελευταίο τρύγο τα μελίσσια θα πρέπει να μεταφερθούν στη βάση τους, το μόνιμο μελισσοκομείο, όπου θα γίνει επιθεώρηση των μελισσομηνών, συνένωση των αδύναμων και άλλες εργασίες ενόψει του χειμώνα.

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ

Ο Νοέμβριος για τους παραγωγούς των περιοχών όπου πέφτουν οι θερμοκρασίες (Βόρεια Ελλάδα) είναι ο μήνας όπου πρέπει να αυξήσουν τις φροντίδες τους και να αντιμετωπίσουν προβλήματα όπως της βαρρόας, με εγκεκριμένα φάρμακα ή βιολογικά σκευάσματα.

Σημαντική είναι και η διαχείριση των κηρυθρών. Οι παλιές και οι κακοφτιαγμένες δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ

Είναι ο μήνας κατά τον οποίο ο μελισσοκόμος περνάει τον περισσότερο χρόνο του στις αποθήκες, όπου ασχολείται με το λιώσιμο των παλιών κηρυθρών. Ο χρόνος ζωής τους δεν πρέπει να ξεπερνά τα τρία χρόνια. Για να υπολογίζει τον ακριβή χρόνο τους θα πρέπει τις σημαδεύει με διαφορετικά χρώματα.

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ

Είναι ο μήνας της χαλάρωσης. Στη συνέχεια θα πρέπει να ασχοληθεί με την προμήθεια νέου υλικού και την προετοιμασία των νέων κυψελών, τις οποίες πρέπει να περάσει με λινέλαιο, βελατούρα και λαδομπογιά. Αλλά και τα παλιά υλικά χρειάζονται φροντίδες, όπως τρίψιμο, αφαίρεση χρωμάτων, απολύμανση, στοκάρισμα και βάψιμο. Επίσης, ο παραγωγός θα πρέπει να προετοιμάσει και τα ζυμάρια.

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

Ο μελισσοκόμος τον μήνα αυτό πρέπει να είναι σε εγρήγορση. Πρέπει να φροντίσει για την επάρκεια τροφής αλλά και για την αντιμετώπιση ασθενειών, όπως νοζεμίαση και ασκοσφαίρωση.

ΜΑΡΤΙΟΣ

Οι επιθεωρήσεις είναι επιτακτικές, ώστε να εντοπιστούν μειώσεις πληθυσμών, ανεπαρκή γέννα της μάνας, αρενοτόκα μελίσσια. Προσοχή χρειάζονται οι συνενώσεις.

ΑΠΡΙΛΙΟΣ

Ο Απρίλιος είναι από τους πιο κοπιαστικούς μήνες. Το κτίσιμο των νέων μελισσών είναι σημαντικό. Σε περίπτωση που κάποιο μελίσσι μένει πίσω, θα πρέπει να αντικαταστήσει τις βασίλισσες. Αυτή είναι η περίοδος όπου θα πρέπει να αρχίσει η διαδικασία παραγωγής βασιλικού πολτού και η συλλογή της γύρης. Είναι δε και η περίοδος της ανθοφορίας της πορτοκαλιάς.

Σήμερα η Ελλάδα παράγει ετησίως, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, από 15.000 έως 17.000 τόνους μέλι. Ο αριθμός των επαγγελματιών μελισσοκόμων ξεπερνά τις 16.000, ενώ περίπου σε 4.000 ανέρχεται ο αριθμός των μη επαγγελματιών που διατηρούν λίγες κυψέλες. Συνολικά, οι κυψέλες που υπάρχουν στη χώρα μας φτάνουν το 1,5 εκατομμύριο, αριθμός που μας κατατάσσει στη δεύτερη θέση στην Ευρώπη, μετά την Ισπανία.

Το μέλι, ωστόσο, δεν είναι ένα προϊόν μόνο με σημαντικά οικονομικά αποτελέσματα, αλλά συνδέεται άμεσα και με τη διατροφή μας, αφού οι Έλληνες έρχονται πρώτοι στην κατανάλωσή του, που ανέρχεται σε 1.620 γρμ. ανά άτομο.

Τα άλλα προϊόντα

Τον τελευταίο καιρό γίνεται προσπάθεια από πολλούς μελισσοκόμους να «πάρουν» από τη μέλισσα όσο το δυνατόν περισσότερα προϊόντα, των οποίων οι τιμές είναι πολλαπλάσιες του μελιού.

Εκτός λοιπόν από το μέλι, σύμφωνα με μελέτη του Αριστελείου Πανεπιστημίου, ο μελισσοκόμος μπορεί να παράξει:

- Γύρη: Είναι το προϊόν που συγκεντρώνουν οι μέλισσες από διάφορα λουλούδια, ενώ είναι μία τροφή πλούσια σε πρωτεΐνες, βιταμίνες, αμινοξέα, ένζυμα και άλλα χρήσιμα συστατικά, μεγάλης βιολογικής αξίας. Μία πιθανή απόδοση για το προϊόν αυτό είναι 3-5 χλγ./κυψέλη.

- Βασιλικό πολτό: Παράγεται στους υποφαρυγγικούς αδένες των νεαρών εργατριών μελισσών. Υπολογίζεται ότι μία κυψέλη μπορεί να δώσει 10-20 γραμμάρια βασιλικού πολτού.

- Πρόπολη: Είναι η ρητινώδης κολλητική ουσία που συλλέγουν οι μέλισσες από διάφορα φυτά, την εμπλουτίζουν με κερί, γύρη, ένζυμα και άλλες ουσίες και τη χρησιμοποιούν για τη στεγανοποίηση και απολύμανση του εσωτερικού της φωλιάς τους. Το χρώμα της εξαρτάται από τη φυτική της σύσταση, συνήθως όμως είναι καφέ-πράσινη, καστανή ή σκούρα καφέ. Χρησιμοποιείται για τη θεραπεία τραυμάτων, παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος, της στοματικής κοιλότητας και άλλων περιοχών του ανθρώπινου σώματος. Ωστόσο, δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για την απόδοση της πρόπολης.

- Κερί: Είναι το προϊόν που παράγουν σε μικρά λέπια οι νεαρές εργάτριες από 4 ζεύγη κηρογόνων αδένων. Για την παραγωγή 1 κιλού κεριού, οι μέλισσες καταναλώνουν 8 κιλά μέλι. Το κερί είναι ένα μίγμα από 300 περίπου ουσίες (υδρογονάνθρακες, μονοϋδρικές αλκοόλες, λιπαρά οξέα, υδροξυοξέα, διόλες) που είναι απίθανο να συνθέσει ο άνθρωπος. Το κερί χρησιμοποιείται ως φαρμακευτική ουσία για αλοιφές και διάφορα άλλα φαρμακευτικά σκευάσματα. Κάποιες από τις φαρμακευτικές του χρήσεις είναι ενάντια της χρόνιας μαστίτιδας, του εκζέματος, των εγκαυμάτων και της δερματίτιδας). Υπολογίζεται ότι από μία κυψέλη μπορούν να παραχθούν 200-500 γραμμάρια κεριού.

- Δηλητήριο: Είναι ένα πολύπλοκο μίγμα χημικών ουσιών που έχει φαρμακευτική δράση και επηρεάζει τη φυσιολογία ενός

οργανισμού. Περιέχει αρκετές ουσίες που είναι ενδιαφέρουσες από βιοχημική και φαρμακολογική πλευρά, όπως είναι η μελιτίνη, απαμίνη, ισταμίνη, ντοπαμίνη και φωσφολιπάση Α. Χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και του γαστρικού έλκους, ενώ προσφάτως έχει αρχίσει να χρησιμοποιείται στη θεραπεία για τη σκλήρυνση κατά πλάκας. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, μάλιστα, αποδείχτηκε ότι σκοτώνει τα καρκινογόνα κύτταρα, χωρίς να επηρεάζει τα υγιή. Ωστόσο, είναι πολύ δύσκολο να εκτιμηθεί η αξία και οι δυνατότητες του δηλητηρίου της μέλισσας από οικονομικής άποψης.

Στη χώρα μας, περιοχές που θεωρούνται ιδανικές για την ανάπτυξη της μελισσοκομίας είναι:

Η Εύβοια, όπου υπάρχουν ρείκι, καστανιά, πεύκο και έλατο.

Η Χαλκιδική, όπου κυριαρχεί το ρείκι και το πεύκο.

Το Καρπενήσι με έλατο και καστανιές.

Το Άργος με τα εσπεριδοειδή.

Η Βυτίνα με το έλατο.

Οι Κυκλάδες με το θυμάρι.

Η Θεσσαλία με τις βαμβακοκαλλιέργειες.

_________________
Ο χειμώνας έρχεται...
Εικόνα
Κανόνες Λειτουργίας - Ανάρτηση Φωτογραφιών - BBCodes - Αποποίηση Ευθυνών


Παρ Ιουν 06, 2014 7:18 pm
Προφίλ WWW
Master Prepper
Master Prepper
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Παρ Μαρ 23, 2012 4:40 pm
Δημοσιεύσεις: 1477
Ευχαριστησε: 0 φορα
Τον ειπαν ευχαριστω: 18 φορες
μακράν το πιο χρήσιμο για τον άνθρωπο έντομο. Χωρίς αυτές δεν υπάρχει κάν αγροτική παραγωγή.
Έβαλες τίποτα μελίσσια Φουγκ? :)


Παρ Ιουν 13, 2014 9:40 pm
Προφίλ
Admin
Admin
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Τρί Ιαν 03, 2012 9:39 pm
Δημοσιεύσεις: 11697
Ευχαριστησε: 411 φορες
Τον ειπαν ευχαριστω: 223 φορες
που τετοια τυχη. Για να γινεις μελισσοκομος απο το μηδεν εκτος οτι θελει χρημα (κυψελες, εργαλεια, στολη, ειδικο εξπλισμο, αγροτικο αυτ/το), πρεπει οπωσδηποτε να εχεις ανθρωπο να σου διξει. Θελει καποιες γνωσεις το πραμα.

Τελευταια παντως, πολλοι εχουν γινει μελισσοκομοι... αλλα η τιμη στο μελι δε πεφτει.

Δεν ασχολειτε κανεις απο εδω μεσα να μας πει δυο πραγματα;

_________________
Ο χειμώνας έρχεται...
Εικόνα
Κανόνες Λειτουργίας - Ανάρτηση Φωτογραφιών - BBCodes - Αποποίηση Ευθυνών


Σάβ Ιουν 14, 2014 6:50 am
Προφίλ WWW
Τελευταίες δημοσιεύσεις:  Ταξινόμηση ανά  
Απαντήστε στο θέμα   [ 3 Δημοσιεύσεις ] 


Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση : Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης


Δεν μπορείτε να δημοσιεύετε νέα θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντάτε σε θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επεξεργάζεστε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράφετε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επισυνάπτετε αρχεία σε αυτή τη Δ. Συζήτηση

Μετάβαση σε:  
POWERED_BY

All copyrights reserved for Fugazigr.com. (2012)

Ελληνική μετάφραση από το phpbbgr.com