Τώρα είναι Σάβ Δεκ 16, 2017 6:31 pmΑπαντήστε στο θέμα  [ 23 Δημοσιεύσεις ]  1, 2  
Οι Ψευδαισθήσεις του Λαχανόκηπου 
Συγγραφέας Μήνυμα
Master Bushcrafter
Master Bushcrafter
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Πέμ Φεβ 02, 2012 1:43 pm
Δημοσιεύσεις: 4112
Τοποθεσία: Β. Ελλαδα
Ευχαριστησε: 0 φορα
Τον ειπαν ευχαριστω: 4 φορες
Share on FacebookShare on TwitterShare on TuentiShare on DiggShare on DeliciousShare on TumblrShare on Google+
νατο, ζεστο-ζεστο, δεν προλαβα ακομα να το ανεβασω στο μπλογκ μου....
Και αν δεν ηταν ο ολυμπιος να με ξεσηκωσει με τον λαχανοκηπο του, το αρθρο θα εμενε ακομα στο συρταρι (ειχε μουχλιασει εδω και 1,5 χρονο)


Σκοπός αυτού του άρθρου είναι να ξεδιαλύνουμε κάποιες από τις παρανοήσεις που οι Preppers & Survivalists έχουν σχετικά με την ερασιτεχνική καλλιέργεια λαχανικών. Θα είμαστε αρκετά επικριτικοί αλλά δεν θέλουμε να νομίσετε ότι είμαστε εναντίον της ιδέας. Απλά όταν κάποιος κάνει μια τέτοια δέσμευση θα πρέπει από αρχής να γνωρίζει τις δυσκολίες και τους περιορισμούς, διαφορετικά η απογοήτευση θα είναι μεγαλύτερη και καθοριστική για την συνέχεια του εγχειρήματος.

Με την αρχή της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα preppers και μη, πίστεψαν ότι θα έβρισκαν οικονομικό διέξοδο –ή έστω ελάφρυνση του οικογενειακού τους προϋπολογισμού- καλλιεργώντας κάποια λαχανικά. Έτσι είδαμε το γκαζόν να δίνει την θέση του σε λαχανικά στην αυλή του σπιτιού, ακόμα και μικρά χωράφια να αγοράζονται για τον σκοπό αυτό.
Την επιτυχία αυτών των εγχειρημάτων δεν την γνωρίζουμε αλλά από επαγγελματική εμπειρία είμαστε σίγουροι για το αποτέλεσμα στις περισσότερες των περιπτώσεων.

Υπάρχουν τρεις βασικές παρανοήσεις σχετικές με την δημιουργία ενός λαχανόκηπου.
Η πρώτη είναι ότι η επιτυχία είναι εξασφαλισμένη –παντού και πάντοτε- και η δεύτερη είναι ότι η ενασχόληση είναι τα ίδιο εύκολη με οποιοδήποτε άλλο χόμπυ.
Αλλά η μεγαλύτερη όλων των ψευδαισθήσεων είναι αυτή με τα σακουλάκια σπόρων στο BugOutBag. Όπου νομίζει κανε΄ςι ότι εκέι που θα βρεθεί θα ρίξειτ υος σπόρους, θα φυτρώσουν – ασχέτως εποχής- και μέσα σε μια βδομάδα θα έχει φαγητό.
Το γιατί τις θεωρούμε ψευδαισθήσεις, θα το καταλάβετε στην πορεία

Αλλά ας αναφερθούμε αναλυτικά στους παράγοντες που θα επηρεάσουν την επιτυχία του εγχειρήματος.

1. Η Οικονομικότητα της Καλλιέργειας και της Παραγωγής.

Ο όρος οικονομικότητα σχεδόν δεν χρησιμοποιείται στην Ελλάδα αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η ανάγκη να υπολογίζεται δεν υφίσταται. Με απλά λόγια ο όρος συσχετίζει το τελικό αποτέλεσμα σε σχέση με τους πόρους που ξοδεύτηκαν για αυτό. Έχει να κάνει δηλαδή με το πόσο χρήμα ξοδεύει κανείς και σε πόσο καιρό θα μπορέσει να το κάνει απόσβεση
Αν καθίσετε λοιπόν και κοστολογήσετε πόσο σας κόστισαν σε χρήμα τα 50 βάζα τομάτας που παρασκευάσατε και τα βρείτε ακριβότερα από την έτοιμη τομάτα από τα καταστήματα, τότε η οικονομικότητα της παραγωγής σας χωλαίνει.
Κρατήστε λοιπόν αυτή την έννοια στον νου γιατί θα την συναντάμε διαρκώς στη συνέχεια του άρθρου.

2. Η Πιθανότητα Αποτυχίας της Καλλιέργειας.

Αυτή είναι πάντα πιθανή αλλά γίνεται πολύ μεγαλύτερη όσο μικρότερη είναι η εμπειρία και η κατάρτιση του καλλιεργητή. Παράλληλα ο καιρός παραμένει ο μεγάλος θεριστής των σοδειών. Στην περιοχή μας οι λαχανόκηποι δεν ευδοκίμησαν ιδιαίτερα το 2012 λόγω της δυνατής ηλιοφάνειας όλη την σεζόν, και το 2013 και 2014 έφαγαν μερικά χαλάζια τόσο δυνατά να προκάλεσαν ακόμα και αποφύλλωση!
Επιπρόσθετα υπάρχουν ασθένειες που εξελίσσονται γρήγορα αν δεν τις προλάβει κανείς στα πρώιμα συμπτώματα ο καλλιεργητής, και κάποια είδη είναι αρκετά ευαίσθητα ώστε να απαιτούν συνεχείς επεμβάσεις με γεωργικά φάρμακα.

Αυτό σημαίνει απλά ότι ο λαχανόκηπος θέλει κυνήγημα και πολύ συχνή παρουσία εκεί.
Και αν δεν είναι προετοιμασμένος κανείς για την προσωρινή αποτυχία η απογοήτευση των χαμένων κόπων του θα τον εμποδίσει από το να ξαναπροσπαθήσει.

3. Η Διαθεσιμότητα Εξωτερικών Πόρων.

Με τον όρο πόροι αναφερόμαστε στο νερό, στα γεωργικά φάρμακα και λιγότερο στα λιπάσματα.
Σε μια κατάσταση οικονομικής και κοινωνικής κατάρρευσης δεν είναι σίγουρο ότι θα έχετε νερό όταν το επιθυμείτε. Είτε γιατί το δίκτυο της πόλης ή το χωρίου θα αντιμετωπίζει προβλήματα, είτε γιατί τα αρδευτικά δίκτυα τροφοδοτούνται κατά κανόνα από αντλιοστάσια. Για να αντιμετωπίσετε την κατάσταση θα πρέπει να καταβάλετε επιπλέον πόρους (καύσιμα και εργασία) για την μεταφορά νερού από αλλού.
Επίσης συλλογή του βρόχινου νερού απαιτείται παραπάνω δαπάνες σε υλικά και χρόνο και θα πρέπει να υπολογίσετε σωστά τις ποσότητες που θα είναι πολύ μεγαλύτερες με το νερό που χρησιμοποιείται για τον κήπο σας.
Παρόμοια, αναπόφευκτα θα χρειαστείτε κάποια στιγμή γεωργικά φάρμακα. Οι ασθένειες και οι εχθροί των φυτών καραδοκούν όχι μόνο γιατί υπήρχαν ανέκαθεν στην φύση, αλλά γιατί ο λαχανόκηπος είναι ένα σύστημα καλλιέργειας πιο εντατικό –άρα πιο ευαίσθητο- από την φύση, και γιατί η γειτονική καλλιέργεια ή λαχανόκηπος είναι παράγοντα μόλυνσης του δικού σας.

4. Η Απόσταση του Λαχανόκηπου από το Σπίτι σας.

Αν δεν είστε τυχεροί να έχετε τον κήπος σας κοντά στο σπίτι τότε τα πράγματα θα είναι δύσκολα. Θα πρέπει να υπολογίσετε τον χρόνο μετάβασης στον λαχανόκηπο σας και κυρίως το κόστος των καυσίμων.
Ειδικά αν μάλιστα κάνετε τα επόμενο βήμα και βάλετε κοτόπουλα (ή ακόμα περισσότερο άλλα ζώα) θα πρέπει να επισκέπτεστε τον κήπο σας 2 φορές την ημέρα, ασχέτως υποχρεώσεων και κούρασης. Κάποια στιγμή θα βαρεθείτε, ειδικά αν δεν έχετε άλλους να μοιραστείτε τον κόπο μαζί.

5. Η Δυσκολία της Βιολογικής Καλλιέργειας.

Αναγκαστικά θα πρέπει να αναφερθούμε στις βιολογική καλλιέργεια, γιατί είναι από τις πρώτες επιδιώξεις –και ελπίδες- κάποιου που ξεκινά έναν λαχανόκηπο για πρώτη φορά.. Μπορεί να την θεωρείτε αντίδοτο στην έλλειψη γεωργικών φαρμάκων –ίσως και συνειδητή επιλογή- αλλά ο λαχανόκηπος εξακολουθεί να αποτελεί ένα ευαίσθητο (οικο)σύστημα. Έτσι και πάλι θα χρειαστείτε σκευάσματα –έστω βιολογικά- και πάλι θα χρειαστεί να κάνετε παρεμβάσεις-ψεκασμούς.

Οι βιολογικές καλλιέργειες έχουν επιτυχία αλλά λιγότερο συχνά από τις συμβατικές. Και υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι που η απόδοση είναι μικρότερη. Δεν είναι μόνο ότι οι εισροές που είναι μικρότερες (πχ λίπανση), είναι και γιατί οι απώλειες είναι μεγαλύτερες.
Τις απώλειες αυτές θα τις αντισταθμίσετε με μεγαλύτερη φυτεμένη έκταση που σημαίνει μεγαλύτερο κόστος εγκατάστασης και περισσότερη εργασία και πόρους.

6. Η Συμμετοχή της Οικογένειας και οι Ευκολίες του Σπιτιού.

Το εγχείρημα ενός λαχανόκηπου είναι μια ομαδική/οικογενειακή υπόθεση. Σκεφτείτε μόνο πως θα είναι η σύζυγος που θα πλένει τα λασπωμένα σας ρούχα και θα είναι αυτή που θα προετοιμάζει την σοδειά για να διατηρηθεί για μεγάλο διάστημα, είτε αυτό λέγεται κονσερβοποίηση είτε κατάψυξη. Χρειάζεστε λοιπόν την συνεργασία και την βοήθεια της. :histerically: :cry:

Ένας ακόμα παράγοντας που παίζει ρόλο είναι και ο τύπος της κατοικίας σας. Όπως για εμάς δεν νοείται μονοκατοικία χωρίς λαχανόκηπο, το ίδιο δεν μπορούμε να φανταστούμε ένα διαμέρισμα να λειτουργεί σαν εργαστήριο, και μάλιστα με οικονομικό τρόπο.
Σκεφτείτε το παράδειγμα των πιπεριών προς συντήρηση με κατάψυξη. Είναι διαφορετικό να ξοδεύεις ρεύμα στον φούρνο του διαμερίσματος για το ψήσιμο τους, και διαφορετικό να της πετάς στην ψησταρία της αυλής.

7. Η μετατροπή της Προσωπικής Εργασίας σε Εξοικονόμηση και Εισόδημα.

Αυτό ακριβώς το σημείο είναι και ο πυρήνας του ζητήματος. Κάθε τι στον λαχανόκηπο μεταφράζεται στην μετατροπή των εξόδων σε προσωπική εργασία. Για παράδειγμα αν θέλετε ευκολία στην καταπολέμηση των ζιζανίων θα κατευθυνθείτε στην χημική ζιζανιοκτονία. Αν θέλετε οικονομία θα χορτάσετε τσάπισμα και ξεβοτάνισμα.

Επίσης το μέγεθος της τελικής παραγωγής σας παίζει ρόλο και στην Οικονομικότητα του αποτελέσματος. Διαφορετική είναι η αναλογία του κόστος και του κόπου που καταβάλετε αν στο τέλος ετοιμάσετε μόνο 10 βάζα τομάτας, 50 βάζα για να βγάλετε την χρονιά, 100 βάζα για να μοιράσετε στο σόι και στους γείτονες και 200 βάζα για να ανταλλάξετε κάποια από αυτά με άλλες παραγωγές όπως φρούτα και χυλοπίτες.
Από την άλλη αν μεγαλώσετε τον λαχανόκηπο σας τόσο ώστε να έχετε ένα επιπλέον εισόδημα, ίσως να μην βρίσκετε πια χρόνο για την κανονική σας δουλειά.

Έτσι πριν αρχίσετε καλό θα είναι να καθίστε και ζυγίσετε μερικά πράγματα. Έξοδα, Εργασία (δηλαδή κόπο και χρόνο) και Ευχαρίστηση. Από τους τρεις αυτούς παράγοντες αν διαλέξετε ν ωφεληθείτε από τον έναν, θα πρέπει να χάσετε από τους άλλους δύο.

Σίγουρα στον παράγοντας υπολογισμού της τελικής ωφέλειας εισέρχονται δύο ακόμα παράγοντες. Η ευχαρίστηση εργασίας και δημιουργίας στην φύση, και η ασφάλεια των τροφίμων από υπολείμματα φυτοφαρμάκων. Οι δύο παράγοντες αυτοί δεν μπορούν να κοστολογηθούν, αλλά είναι καθοριστικοί για τις επιλογές σας αναλόγως της βαρύτητας που τους δίνεται. Μπορεί να σας κάνουν να στήσετε έναν ασύμφορο λαχανόκηπο αν έτσι το κρίνετε και επιθυμείτε.

Αλλά όπως έχει φανεί σε όλο αυτό το άρθρο, τα πάντα είναι θέμα επιλογών. Απλά προσπαθήστε να κάνετε την σωστά υπολογισμένη επιλογή που σας ταιριάζει.

_________________
http://greekpreparedness.blogspot.com
http://www.facebook.com/greekpreparedness.blogspot

τελικα ο νομος του Gresham ειναι Ανικητος!


Τρί Αύγ 11, 2015 11:30 am
Προφίλ WWW
Prepping student
Prepping student
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Κυρ Αύγ 09, 2015 8:19 am
Δημοσιεύσεις: 660
Ευχαριστησε: 5 φορες
Τον ειπαν ευχαριστω: 108 φορες
@ GreekPreparedness

πολυ καλή η τοποθέτησή σου σε γενικό επίπεδο αλλά και όλα τα επι μέρους σημεία (1-7) που έκανες αναφορά.

Οι τρεις παρανοήσεις που αναφέρεις είναι πραγματικές αλλά και ουσιαστικές. Εμείς, εδώ αποφασίσαμε αν φύγουμε απο χώρα της κεντρικής Ευρώπης (Ολλανδία) με καλές δουλειές, προοπτικές κλπ επειδή δεν θέλαμε να τρώμε τα “σκουπίδια” που υπάρχουν στις εκει υπεραγορές.

Επομένως, σίγουρα ο λόγος που φτιάξαμε τον λαχανόκηπό μας, δεν ήταν για να έχουμε πιο φθηνά λαχανικά, αλλά για να τρώμε ποιοτικά και να ελέγχουμε κατα 95%-98% την ποιότητα της καθημερινής μας τροφής.

Παρακάτω θα καταγράψω τις δικές μου εμπειρίες με την ενασχόληση του λαχανόκηπο, και θα τις καταγράψω βάση των δικών σου 7 σημείων.

1. Η Οικονομικότητα της Καλλιέργειας και της Παραγωγής.

Η αρχική επένδυση που πρέπει να κάνει ο νέος καλλιεργητής έχει ένα κόστος που σίγουρα δεν θα κάνει την απόσβεση απο τον πρώτο χρόνο. Αυτή η επένδυση (για εμένα) περιλάμβανε τα εξής:

- Αγορά χώματος για φυτώρια
- Αγορά μικρών δοχείων για έναρξη φυτωρίου
- Απλή κατασκευή μικρού θερμοκηπίου
- Αγορά κοπριάς
- Αγορά συστήματος ποτίσματος (λάστιχα με σταγόνες, μπεκ κλπ)
- Διάφορα εργαλεία όπως φτυαρια, τσουγκράνες, τσάπες, καρότσια κλπ
- Αγορά διάφορων αναλώσιμων υλικών οπως γάντια, σπάγγος δεσίματος κλπ
- Αγορά κάδου κομποστοποίησης
- 1 φορά όργωμα με τρακτέρ (ενοικίαση)

(τα άνωθεν κόστη ήταν 321,85 ευρώ. Καταγράφω όλα τα έξοδα που αφορούν τον λαχανόκηπο)

Ακόμη, μετά τη συγκομιδή, υπάρχουν και έξοδα για την κονσερβοποίηση ή/και τη γενική διατήρηση των τροφίμων. Σε όλα τα άνωθεν, δεν υπολογιζω καθόλου τον προσωπικό χρόνο και ενέργεια που επενδύουμε, ούτε την ηλετρκική ενεργεια που θα χρειαστούμε για διάφορες απο τις εργασίες (καταξυψη, κονσερβοποίηση κλπ)

2. Η Πιθανότητα Αποτυχίας της Καλλιέργειας.

Κάθε νέα καλλιεργιτική περίοδος έχει τα δικά της ρίσκα, όμως σε γενικές γραμμες, εμείς δεν αντιμετοπίσαμε ιδιαίτερα προβλήματα είτε σε ποσότητα είτε σε ποιότητα. Τα μόνα φυτά που δεν εξελίχθηκαν όπως θα θέλαμε ήταν τα καρπούζια που η ποσότητα ήταν ελάχιστη. (φέτος απο 10 φυτά έχουμε φαει μόνο 7 καρπούζια - μικρά)

Να αναφέρω ότι μεγάλα έξοδα για τα λαχανικά είναι τα φάρμακα. Εμείς δεν χρησιμοποιούμε οποιοδήποτε φάρμακο (είτε “συμβατικό” είτε βιολογικό) και εως τώρα δεν είχαμε θέματα με ασθένειες. Το μόνο πρόβλημα που είχαμε πέρυσι ήταν έλειψη ασβεστίου για τις ντομάτες, που φέτος το λύσαμε με τη συγκομιδή απο τσόφλια αυγών (που κάναμε όλο το χειμώνα)

3. Η Διαθεσιμότητα Εξωτερικών Πόρων.

Νερό Νερό Νερό! Αν υπάρχει νερό σε αυθονία, τότε ένα μεγάλο κεφάλαιο για την επιτυχία του λαχανόκηπου έχει εξασφαλιστεί. Απο εκεί και πέρα, η ποιότητα του νερού είναι σημαντική. Εδώ στην Ερμιονίδα, το νερό είναι ελάχιστο και η ποιότητα κάκιστη!

4. Η Απόσταση του Λαχανόκηπου από το Σπίτι σας.

Πολύ σημαντική η επισήμανση, και πολύ σωστά τα περιγράφεις.
Το να καταφέρεις να έχεις σωστή καλλιέργεια, δίχως ζιζανιοκτόνα, εντομοκτόνα και παράλληλα καλή συγκομιδή, η επένδυση χρόνου είναι σημαντική. Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος έχει τον λαχανόκηπο εντός του αγροκτήματος, είναι σίγουρο ότι θα ασχοληθεί περισσότερο. Αν ο λαχανόκηπος είναι μακρια και χρειαζεται μετάβαση με μεταφορικό μέσω, τότε οι πιθανότητες να βαρεθεί κάποιος να παει 1-2 φορές την εβδομάδα είναι μεγάλες.

Σημεία 5,6 & 7 δεν έχω να προσθέσω κάτι παραπάνω απο όσα έγραψες. Όλα ορθά.

Κλείνωντας να αναφέρω ότι η ενασχόληση με τον λαχανόκηπο είναι τρόπος ζωής και συγκεκριμένη αντίληψη των πραγμάτων. Είναι πολύ πιο εύκολο και οικονομικό να πας σε μία υπεραγορά και να αγοράσεις ΜΕΓΑΛΕΣ ΚΑΤΑΚΟΚΚΙΝΕΣ ντομάτες, παρά να δουλεύεις επι τουλάχιστον ΄60 ημέρες ώστε να δείς το πρώτο αποτέλεσμα της όλης προσπάθειας. Αυτή η προσπάθεια δεν σταματά με στο τέλος της καλοκαιρινής σεζόν, διότι ήδη απο τον Αύγουστο γίνονται οι ετοιμασίες για τη νέα σπορά κλπ.

Άρα, όσο ρομαντικό και να ακούγεται να έχεις το δικό σου “μποστάνι”, αλλο τόση εργασία χρειάζεται ώστε να έχεις ένα καλό και αποδοτικό “μποστάνι”


Τρί Αύγ 11, 2015 1:51 pm
Προφίλ
Master Bushcrafter
Master Bushcrafter
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Τετ Ιαν 08, 2014 11:44 am
Δημοσιεύσεις: 3036
Ευχαριστησε: 114 φορες
Τον ειπαν ευχαριστω: 67 φορες
Δυο πραματα να πω και εγω.
Πρωτον ο καθενας , οσο και αν συγκλισουν οι αποψεις, για τον λαχανοκηπο του εχει μοναδικη αποψη οπως λεμε ο καθενας το βιολι του.
Για το 4 να πω οτι μπορει ισως ο κηπος να ειναι κοντα με τα ποδια, αλλα αν χρειαστει να συγκομισεις πχ 200 κιλα πατατες θελεις καποιο μεσο για τη μεταφορα οποτε στα υποψιν
Αποτυχιες θα υπαρξουν σιγουρα στον κηπο, θεωρω οτι καλο ειναι γενικα να τις γραφουμε στα @@@ μας και να συνεχιζουμε κανοντας οτι μπορουμε χωρις να εξοντωνομαστε.
Κανουμε οτι προλαβαινουμε, δε μπορουμε ποτε να προλαβουμε οσα θελουμε. Στηνουμε τις υποδομες ετσι ωστε να εξοικονομουμε χρονο αλλα δε βιαζομαστε. Ισως να μη χρειαζεται να εχουμε πολλες ποικιλιες γιατι θα μπερδευτουμε καποια στιγμη.

αυτα γενικα

_________________
έσο έτοιμος;;;


Τρί Αύγ 11, 2015 4:22 pm
Προφίλ
Master Prepper
Master Prepper
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Πέμ Σεπ 26, 2013 4:07 am
Δημοσιεύσεις: 1221
Τοποθεσία: Χαλκιδική
Ευχαριστησε: 0 φορα
Τον ειπαν ευχαριστω: 45 φορες
Χμμμ....

Για να έχει κάποιος λαχανόκηπο, το κάνει για δυο λόγους.
Είτε από χόμπι.
Είτε από ανάγκη...και όταν λέμε ανάγκη εννοούμε ότι δεν έχει ΤΙΠΟΤΑ αλλο να κάνει για τα προς το ζειν.

Αν το κάνει από χόμπι...χόμπι=γούστα και όπως λέμε "τα γούστα πληρώνονται".
Εννοείται ότι είναι δαπανηρό και στις περισσότερες περιπτώσεις θα του βγει φθηνότερα αν πάει να τα αγοράσει.

Αν το κάνει από ανάγκη τότε όλα τα άλλα έρχονται δεύτερα. Και νερό στην πλάτη θα κουβαλήσει και με το χέρι θα ξεβοτανίσει και στα σκουπίδια θα πάει να μαζέψει γλάστρες, και στις καλαμιές θα κάνει ντου για να κόψει καλάμια για στηρίγματα και μια παλιά μπλούζα θα την κάνει ρετάλια για να δέσει τα φυτά και όλη την ημέρα του θα την αφιερώσει εκεί γιατί είναι το ΜΟΝΟ που μπορεί να κάνει.
Κρατήστε το "μπορεί να κάνει".

Όπως κάποιος πληρώνει και πηγαίνει σε μια σχολή καράτε για να μάθει αυτοάμυνα και επί χρόνια "καταπονείται" κατά την προπόνηση...για να μπορέσει να αμυνθεί όταν πραγματικά χρειαστεί.
Όπως κάποιος που πάει σκοπευτήριο και ξοδεύει σε φυσίγγια και αναλώσιμα για να μάθει να τουφεκάει...ώστε να πετύχει αυτόν που έβαλε στο στόχαστρο όταν πραγματικά χρειαστεί.
Όπως κάποιος που πληρώνει εξοπλισμό και μαθήματα και εξετάσεις για να γίνει ραδιοερασιτέχνης για να μπορεί να ανταπεξέλθει σε κάποιο συμβάν όταν χρειαστεί.

Έτσι και ο μπαξεβάνης "προπονείται" και ξοδεύει τώρα για να είναι σίγουρος ότι όταν θα χρειαστεί θα "μπορεί να το κάνει".
Πιθανώς να έχει και πολλά ποσοστά αποτυχίας από τους λόγους που αναφέρθηκαν(έλλειψη νερού, ασθένιες κτλ)
Για έναν όμως που δεν ξέρει πως να το κάνει-γιατί δεν το έχει κάνει ποτέ-..τα ποσοστά αποτυχίας θα είναι καταδικαστικά.

Θυμάστε το πελίτι που είχε στείλει σπόρους στην Συρία.
Οι σπόροι που κατέληξαν σε χέρι γνώστη, έγιναν τροφή και έφαγε.
Οι σπόροι που κατέληξαν σε χέρι άσχετου, έγιναν τροφή για τα μυρμήγκια και ο άσχετος ψωμολύσαρε.

Με πιο απλά λόγια, για μένα ο λαχανόκηπος-όσον αφορά το preping- δεν είναι ο περσινός ή ο φετινός ή ο "του χρόνου" μπαξές...όχι ο "αυτός καθ'αυτός".
Είναι η συσσώρευση γνώσης, πείρας και εμπειρίας για το "how to λαχανόκηπος"

Αν ξέρεις να παίξεις μπουνιές, όταν θα χρειαστεί θα αποδόσουν.
Αν ξέρεις να τουφεκάς, όταν θα χρειστεί θα πετύχεις στόχο.
Αν ξέρεις να καλλιεργείς, όταν θα χρειαστεί...θα φας.

Οταν θα χρειαστεί πραγματικά.
Μέχρι τότε...χόμπι(τα γούστα πληρώνονται).

_________________
Δυο πράγματα πρέπει να τα κρατάς πάντα καλά ακονισμένα. Το μαχαίρι σου και το μυαλό σου. Η αναφορά τους δεν έγινε με σειρά προτεραιότητας.


Τρί Αύγ 11, 2015 4:23 pm
Προφίλ
Survivalist
Survivalist
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Σάβ Αύγ 04, 2012 3:21 pm
Δημοσιεύσεις: 1588
Ευχαριστησε: 2 φορες
Τον ειπαν ευχαριστω: 11 φορες
:bravo: prep για το αρθρο σου

Εχω αλλη φιλοσοφια για τον μπαξε,οτι δωσει η γη εδωσε,δεν δωσει δεν πειραζει, εαν δωσει η γη αγκουρακι θα συνοδευσει το τσιπουρο,δεν δωσει θα πιω το ποτηρακι μου συνοδευομενο με μηλο,η μηλια φετος ειναι τιγκα,αντιθετως οι αγκουριες ξεραθηκαν.
Δεν παω σε φυτωριο,ουτε για σποροφυτα,ουτε για λιπασματα,ουτε για φαρμακα,δεν ειναι μονο θεμα βιολογικης καλιεργειας αλλα και οικονομικα δεν συμφερει,αν ειναι να φαω λιπασμα σε μορφη ντοματας :wall: τοτε γιατι να πεδευομαι και να μην παω λαικη αγορα να αγορασω ντοματα 0,50 το κιλο.
Το μονο κοστος που εχω ειναι 18,5 ευρω για οσο νερο ποταμισιο θελω,και η προσωπικη μου εργασια
θα δωσει η φυση εδωσε,δεν δωσει δεν πειραζει θα βγαλω τις ελιτσες και θα πιω το ουζακι.
Το συστημα με εχει μισοκαταστρεψει θα κατσω να σκασω;οχι.
Η φυση μου δινει αυτα,και οχι τα αλλα,θα κατσω να σκασω;οχι.
Απλη ειναι η ζωη,συμβατικη καλιεργεια δεν συμφερει,βιολογικη καλιεργεια δεν συμφερει,ασε την φυση να δουλεψει και οτι δωσει εδωσε.


Τρί Αύγ 11, 2015 5:23 pm
Προφίλ
Master Bushcrafter
Master Bushcrafter
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Τετ Ιαν 08, 2014 11:44 am
Δημοσιεύσεις: 3036
Ευχαριστησε: 114 φορες
Τον ειπαν ευχαριστω: 67 φορες
rednick έγραψε:
:bravo: prep για το αρθρο σου

Εχω αλλη φιλοσοφια για τον μπαξε,οτι δωσει η γη εδωσε,δεν δωσει δεν πειραζει, εαν δωσει η γη αγκουρακι θα συνοδευσει το τσιπουρο,δεν δωσει θα πιω το ποτηρακι μου συνοδευομενο με μηλο,η μηλια φετος ειναι τιγκα,αντιθετως οι αγκουριες ξεραθηκαν.
Δεν παω σε φυτωριο,ουτε για σποροφυτα,ουτε για λιπασματα,ουτε για φαρμακα,δεν ειναι μονο θεμα βιολογικης καλιεργειας αλλα και οικονομικα δεν συμφερει,αν ειναι να φαω λιπασμα σε μορφη ντοματας :wall: τοτε γιατι να πεδευομαι και να μην παω λαικη αγορα να αγορασω ντοματα 0,50 το κιλο.
Το μονο κοστος που εχω ειναι 18,5 ευρω για οσο νερο ποταμισιο θελω,και η προσωπικη μου εργασια
θα δωσει η φυση εδωσε,δεν δωσει δεν πειραζει θα βγαλω τις ελιτσες και θα πιω το ουζακι.
Το συστημα με εχει μισοκαταστρεψει θα κατσω να σκασω;οχι.
Η φυση μου δινει αυτα,και οχι τα αλλα,θα κατσω να σκασω;οχι.
Απλη ειναι η ζωη,συμβατικη καλιεργεια δεν συμφερει,βιολογικη καλιεργεια δεν συμφερει,ασε την φυση να δουλεψει και οτι δωσει εδωσε.


Συμφωνω :ok:

_________________
έσο έτοιμος;;;


Τρί Αύγ 11, 2015 5:42 pm
Προφίλ
Master Bushcrafter
Master Bushcrafter
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Πέμ Φεβ 02, 2012 1:43 pm
Δημοσιεύσεις: 4112
Τοποθεσία: Β. Ελλαδα
Ευχαριστησε: 0 φορα
Τον ειπαν ευχαριστω: 4 φορες
ναι ρε παιδια, αλλα αναμεσα στο χομπυ και την αναγκη υπαρχει τοσος χωρος.
πχ ενας οικογενειαρχης που θελει να εξοικονομησει χρηματα στο τελος απο κακες επιλογες μπορει να κουραζεται και να βαζει και απο πανω.

επισης λαχανοκηπος χωρις σχεδον τζαμπα ενεργεια δεν συνβδιζει. πειτε το αυτο ποδηλατο για να πας, ή καζανι με ξυλα για να βρασεις την τοματα

_________________
http://greekpreparedness.blogspot.com
http://www.facebook.com/greekpreparedness.blogspot

τελικα ο νομος του Gresham ειναι Ανικητος!


Τρί Αύγ 11, 2015 6:04 pm
Προφίλ WWW
Prepping student
Prepping student
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Κυρ Αύγ 09, 2015 8:19 am
Δημοσιεύσεις: 660
Ευχαριστησε: 5 φορες
Τον ειπαν ευχαριστω: 108 φορες
Συμφωνούμε οτι τον λαχανόκηπο δεν τον δημιουργείς για οικονομικό ώφελος.
Οι προσωπικοί μου λόγοι ειναι οι εξής:

- ποιότητα και έλεγχος τροφίμων
- διαδικασία εκμάθησης για όταν και αν χρειαστει
- αλλαγή στάση ζωής. Δηλαδη, απο το μονο καταναλώνω να περάσουμε στην δημιουργικότητα και παραγωγικότητα.
- μέςο διαπαιδαγώγησης του γιου μου (αν και ακόμα μικρος) η/και άλλων παιδιών στο μελλον. Ειδικά αυτο το θεμα εμενα με ενδιαφέρει πρα πολυ. Δηλαδη το παιδι να γνωρίζει αυτα τα βασικα απο μικρη ηλικία.
- χόμπι- προσωπική ενασχόληση/ευχαρίστηση


Τρί Αύγ 11, 2015 6:42 pm
Προφίλ
Master Bushcrafter
Master Bushcrafter
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Τετ Ιαν 08, 2014 11:44 am
Δημοσιεύσεις: 3036
Ευχαριστησε: 114 φορες
Τον ειπαν ευχαριστω: 67 φορες
δεν συμφωνουμε για το οικονομικο οφελος αφου προσωπικα εχω οικονομικο οφελος και μαλιστα οχι αμελητεο, οπως και ξυλα για να βρασω τη ντοματα και να μαγειρευω κλπ

φυσικα συμφωνουμε για τα υπολοιπα

η επισημανση οτι ενας που παει να εξοικονομησει μπορει να μη το πετυχει ισχυει αλλα οχι παντα. Αναλογα τις προυποθεσεις

_________________
έσο έτοιμος;;;


Τρί Αύγ 11, 2015 8:42 pm
Προφίλ
Master Bushcrafter
Master Bushcrafter
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Πέμ Φεβ 02, 2012 1:43 pm
Δημοσιεύσεις: 4112
Τοποθεσία: Β. Ελλαδα
Ευχαριστησε: 0 φορα
Τον ειπαν ευχαριστω: 4 φορες
υπαρχει κατι που επιτηδες αφησα εξω απο το αρθρο. τις λεξεις Κοστολογηση και Επιχειρηση.
εκει βρισκεται το κλειδι της εξοικονομησης

επισης μπορει να ανεφερα την κλιμακωση της παραγωγης με την ζωοτεχνια αλλα αν θες πραγματικα να φτασεις στην αυταρκεια πρεπει να λυσεις και το θεμα της ενεργειας. πχ ξυλεια

και κατι που ξεχασα να συμπεριλαβω παροτι το ειχα στις σημειωσεις μου.
Αναγκαστικα μαζι με τον λαχανοκηπο ερχεται και η αλλαγη των διατροφικων συνηθειων

_________________
http://greekpreparedness.blogspot.com
http://www.facebook.com/greekpreparedness.blogspot

τελικα ο νομος του Gresham ειναι Ανικητος!


Τρί Αύγ 11, 2015 10:58 pm
Προφίλ WWW
Master Bushcrafter
Master Bushcrafter
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Τετ Ιαν 08, 2014 11:44 am
Δημοσιεύσεις: 3036
Ευχαριστησε: 114 φορες
Τον ειπαν ευχαριστω: 67 φορες
νομιζω οτι ουτε το θεμα της ενεργειας μπορει να λυσει καποιος εντελως ουτε της αυταρκειας ουτε τιποτα. πχ για να εχεις αυταρκεια σε ξυλα θες βενζινη για το αλυσοπριονο και τη μεταφορα, αλλιως μαλλον δε θα εχεις αυταρκεια σε ξυλα και για θερμανση και για μαγειρεμα πιθανοτατα. μπορει ομως να φτασει ενα ικανοποιητικο επιπεδο

_________________
έσο έτοιμος;;;


Τετ Αύγ 12, 2015 12:18 am
Προφίλ
Master Bushcrafter
Master Bushcrafter
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Πέμ Φεβ 02, 2012 1:43 pm
Δημοσιεύσεις: 4112
Τοποθεσία: Β. Ελλαδα
Ευχαριστησε: 0 φορα
Τον ειπαν ευχαριστω: 4 φορες
γενικα η αυταρκεια (και η αυτονομια) δεν ειναι απολυτα μεγεθη και οριζονται ως χρονο και ποσοστο

_________________
http://greekpreparedness.blogspot.com
http://www.facebook.com/greekpreparedness.blogspot

τελικα ο νομος του Gresham ειναι Ανικητος!


Τετ Αύγ 12, 2015 8:20 am
Προφίλ WWW
Prepper
Prepper
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Πέμ Ιούλ 18, 2013 2:23 pm
Δημοσιεύσεις: 933
Ευχαριστησε: 39 φορες
Τον ειπαν ευχαριστω: 23 φορες
qqqqqs έγραψε:
νομιζω οτι ουτε το θεμα της ενεργειας μπορει να λυσει καποιος εντελως ουτε της αυταρκειας ουτε τιποτα. πχ για να εχεις αυταρκεια σε ξυλα θες βενζινη για το αλυσοπριονο και τη μεταφορα, αλλιως μαλλον δε θα εχεις αυταρκεια σε ξυλα και για θερμανση και για μαγειρεμα πιθανοτατα. μπορει ομως να φτασει ενα ικανοποιητικο επιπεδο


O πατέρας μου (γεννημένος το 1940) μεγάλωσε σε ένα μικρό χωριό στα βουνά. Τα ξύλα τα έκοβαν με τσεκούρι, μεταφορά με το άλογο, θέρμανση με ξυλόσομπα και μαγείρεμα στο τζάκι. Ούτε ρεύμα είχαν ούτε καύσιμα. Και μια χαρά αυτάρκεια είχαν. Ανταλλαγή προϊόντων έκαναν και έτσι προμηθεύονταν ό,τι τους έλειπε.

Αν θέλεις πλήρη αυτάρκεια χωρίς να ξοδέψεις λεφτά (π.χ για φωτοβολταϊκά και άλλα τεχνολογικά μαραφέτια) θα πρέπει να μάθεις να ζείς χωρίς ανέσεις και ευκολίες όπως ζούσαν πρίν 60-70 χρόνια.

Για να πετύχει αυτό όμως πρέπει να είσαι σε μια μικρή ή μεγάλη κοινωνία που ζεί με τον ίδιο τρόπο. Αν είσαι μόνος σου, ποιός θα ανταλλάξει μαζί σου και τι θα ανταλλάξει αφού ο διπλανός σου δεν θα παράγει τίποτα;

_________________
Survival of the Fittest....


Τετ Αύγ 12, 2015 8:48 am
Προφίλ
Master Bushcrafter
Master Bushcrafter
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Τετ Ιαν 08, 2014 11:44 am
Δημοσιεύσεις: 3036
Ευχαριστησε: 114 φορες
Τον ειπαν ευχαριστω: 67 φορες
ασε πετρο σε καταλαβα. συνομωτεις και εσυ για να παρω αλογο. αυτο δεν ειναι; :lol:

_________________
έσο έτοιμος;;;


Τετ Αύγ 12, 2015 10:45 am
Προφίλ
Admin
Admin
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Τρί Ιαν 03, 2012 9:39 pm
Δημοσιεύσεις: 11413
Ευχαριστησε: 382 φορες
Τον ειπαν ευχαριστω: 212 φορες
Άλογο; Άντε κάνα γαϊδουράκι. Τα παλιά χρόνια όποιος είχε άλογο, ήταν πλούσιος. :)

sent from a mobile device...

_________________
Ο χειμώνας έρχεται...
Εικόνα
Κανόνες Λειτουργίας - Ανάρτηση Φωτογραφιών - BBCodes - Αποποίηση Ευθυνών


Τετ Αύγ 12, 2015 11:23 am
Προφίλ WWW
Τελευταίες δημοσιεύσεις:  Ταξινόμηση ανά  
Απαντήστε στο θέμα   [ 23 Δημοσιεύσεις ]  1, 2  


Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 2 επισκέπτες


Δεν μπορείτε να δημοσιεύετε νέα θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντάτε σε θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επεξεργάζεστε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράφετε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επισυνάπτετε αρχεία σε αυτή τη Δ. Συζήτηση

Μετάβαση σε:  
POWERED_BY

All copyrights reserved for Fugazigr.com. (2012)

Ελληνική μετάφραση από το phpbbgr.com