Τώρα είναι Δευτ Δεκ 18, 2017 11:07 amΑπαντήστε στο θέμα  [ 4 Δημοσιεύσεις ] 
Κοινοτικός ( ομαδικός ) κήπος 
Συγγραφέας Μήνυμα
Master Prepper
Master Prepper
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Κυρ Μαρ 18, 2012 9:11 am
Δημοσιεύσεις: 1184
Τοποθεσία: ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Ευχαριστησε: 9 φορες
Τον ειπαν ευχαριστω: 7 φορες
Share on FacebookShare on TwitterShare on TuentiShare on DiggShare on DeliciousShare on TumblrShare on Google+
Πώς να ξεκινήσετε ένα κοινοτικό κήπο


Οι κοινοτικοί κήποι είναι ένας παλιός θεσμός σε πολλές πόλεις του κόσμου. Αν και στη χώρα μας είχαν μέχρι τώρα αγνοηθεί, η οικονομική κρίση στην οποία βουλιάζουμε όλο και βαθύτερα αρχίζει να κάνει ελκυστική μια τέτοια λύση σε πολλούς Έλληνες που αντιμετωπίζουν ή θα αντιμετωπίσουν σε λίγο επισιτιστικά προβλήματα.

Τί είναι ο κοινοτικός κήπος;

Είναι ένας λαχανόκηπος σε μια ανοιχτή έκταση της πόλης, συνήθως σε ένα άδειο οικόπεδο, που τον καλλιεργεί από κοινού μια ομάδα ανθρώπων με σκοπό την παραγωγή φρέσκων λαχανικών για δική τους χρήση ή διανομή σε φίλους, συγγενείς και έχοντες ανάγκη. Κάθε συμμετέχων κηπουρός καλλιεργεί ένα μικρό κηποτεμάχιο ή δύο. Συνήθως τα κηποτεμάχια ενός κοινοτικού κήπου έχουν εμβαδόν 10–30 τετραγωνικά μέτρα.

Ποιός ο σκοπός του κοινοτικού κήπου;

Ο σκοπός ενός κοινοτικού κήπου δεν είναι η εμπορική εκμετάλλευση της γης και της εργασίας, αλλά η παραγωγή συμπληρωματικών τροφίμων για το σπίτι και η καλλιέργεια του πνεύματος συνεργασίας σε μια γειτονιά – πράγματα που όσο περνά ο καιρός αρχίζουν να αποκτούν κρίσιμη σημασία για όλους μας. Παλαιότερα, για πολλούς ήταν η άσκηση ενός δημιουργικού χόμπυ, αλλά υπό τις παρούσες οικονομικές συνθήκες ένας κοινοτικός κήπος παίρνει μάλλον τον χαρακτήρα επείγουσας ανάγκης παρά ψυχαγωγίας.

Γιατί κοινοτικός (δηλαδή ομαδικός) κήπος;

Μέσα στις αστικές συνθήκες ζωής είναι μάλλον αδύνατο να δημιουργήσεις μόνος σου ένα λαχανόκηπο αν δεν έχεις δικό σου χώρο για καλλιέργεια. Αν διαμένει κανείς σε μονοκατοικία με αρκετό χώρο γύρω, τότε σίγουρα μπορεί να δημιουργήσει ένα λαχανόκηπο στην αυλή, στη βεράντα, ακόμα και στην ταράτσα. Η συντριπτική πλειοψηφία όμως των κατοίκων των μεγαλουπόλεων διαμένει σε διαμερίσματα πολυκατοικιών, οπότε μόνο μέσα από μια ομαδική προσπάθεια μπορεί να έχει πρόσβαση σε καλλιεργήσιμη γη. Από την άλλη πλευρά, με την ομαδική καλλιέργεια τα έξοδα μοιράζονται, όπως μοιράζεται και η καλλιεργητική τεχνογνωσία – πράγμα κρίσιμο για πολλούς κατοίκους πόλεων, ιδίως τους πρωτάρηδες κηπουρούς.
Διαβάστε εδώ την συνέχεια.Δεν έβαλα όλο το άρθρο γιατί είναι πολύ μεγάλο:
http://www.kevio.gr/urban-agriculture/food-for-cities/start-a-community-garden/

Ερώτηση: Σαν ιδέα να ξεκινούσαμε κάτι τέτοιο θα σας ενδιέφερε;

_________________
Υπάρχουν άνθρωποι που πάρα πολύ κινούνται, αλλά δεν φτάνουν πουθενά


Πέμ Απρ 05, 2012 7:08 pm
Προφίλ
Master Prepper
Master Prepper
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Παρ Μαρ 23, 2012 4:40 pm
Δημοσιεύσεις: 1414
Ευχαριστησε: 0 φορα
Τον ειπαν ευχαριστω: 11 φορες
Δείτε κι αυτό

http://blog.livingreen.gr/2012/04/04/%c ... bf-%ce%9c/


Παρ Απρ 06, 2012 3:51 pm
Προφίλ
Survivalist
Survivalist
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Δευτ Μαρ 26, 2012 8:39 pm
Δημοσιεύσεις: 1703
Ευχαριστησε: 38 φορες
Τον ειπαν ευχαριστω: 73 φορες
Το περιβόλι της Νίκαιας

Η ομάδα μας δημιουργήθηκε στα τέλη του 2015 από ανθρώπους που καλλιεργούσαν ήδη σε μπαλκόνια, ταράτσες κλπ αλλά και από άλλους που δεν είχαν έως τότε σχετική ενασχόληση σαν μια απάντηση-πρόταση στη συνεχιζόμενη κρίση σε συνδυασμό φυσικά με την αγάπη για το σπόρο.
Είμαστε ανοικτοί στην κοινωνία και απευθυνόμαστε σε όλους όσους επιθυμούν να καλλιεργήσουν και να διατηρήσουν παραδοσιακούς σπόρους χωρίς χημικές παρεμβάσεις.Λέμε ΟΧΙ ΣΤΑ ΥΒΡΙΔΙΑ, ΟΧΙ ΣΤΑ ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΑ, ΟΧΙ ΣΤΑ ΑΓΡΟΧΗΜΙΚΑ. Είμαστε προσηλωμένοι στην ελεύθερη διακίνηση των σπόρων ως αγαθό ζωής και στην ελευθερία της τροφής.
Σκοπός μας είναι, μέσα από τη δράση μας, να καλλιεργήσουμε τη συνείδηση, τη σκέψη, τη συμμετοχή και την τροφή μας. Να διατηρήσουμε, να διαδώσουμε και να καλλιεργήσουμε παραδοσιακούς σπόρους ως πανανθρώπινη κληρονομιά, ως φορέα ζωής και ως κοινό αγαθό στο οποίο δε χωράει εμπορευματοποίηση.
Καλλιεργούμε στο χωράφι μας στον Αγ. Ιωάννη Ρέντη στην οδό Κουμουνδούρου και Νικηταρά και σας καλούμε να συμμετέχετε καθώς βασιζόμαστε στην εθελοντική εργασία των μελών και φίλων μας.
Διανέμουμε ΔΩΡΕΑΝ παραδοσιακούς σπόρους και σπορόφυτα -στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας- σε όσους ενδιαφέρονται να καλλιεργήσουν (κυρίως αστικά) παραδοσιακούς σπόρους. Συμμετέχουμε σε δράσεις και εκδηλώσεις που σχετίζονται με τις δραστηριότητες μας και όχι μόνο. Παράλληλα, η ομάδα μας αναπτύσσει δράσεις για την ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης.
Είμαστε μια αυτοοργανωμένη συλλογικότητα, δεν έχουμε ούτε θέλουμε αρχηγούς και οι αποφάσεις μας λαμβάνονται οριζόντια στη συνέλευση μας που αποτελεί και το μόνο όργανο λήψης τους. Αρχές μας είναι η αποδοχή της ευθύνης για το χτίσιμο ενός καλύτερου κόσμου, η αγάπη για τον άνθρωπο απορρίπτοντας τις κάθε είδους διακρίσεις, τη φύση (χλωρίδα και πανίδα) και τη ζωή. Με τη συνείδηση οτι εμείς είμαστε η λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά, απορρίπτουμε την ανάθεση σε "σωτήρες" χωρίς τη δική μας συμμετοχή.
Το περιβόλι της Νίκαιας, το περιβόλι της καρδιάς μας.. Άνθρωποι της γειτονιάς, της δικής μας γειτονιάς στη Νίκαια, αλλά και από άλλες γειτονιές, μαζευόμαστε και όλοι μαζί δημιουργούμε..
Συνάντηση για τις εργασίες και τη συνέλευση μας κάθε Σάββατο στις 10:30 στο χωράφι μας Κουμουνδούρου και Νικηταρά, Αγ. Ιωάννης Ρέντη.
Επικοινωνία: Email: perivolinikeas@gmail.com
perivolinikeas@espiv.net

https://www.facebook.com/groups/104060186616109/


Κυρ Απρ 23, 2017 11:55 am
Προφίλ
Prepper
Prepper
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Τετ Μαρ 04, 2015 2:30 pm
Δημοσιεύσεις: 829
Ευχαριστησε: 14 φορες
Τον ειπαν ευχαριστω: 76 φορες
Μαρούσι: Παράδοση πρότυπου δημοτικού λαχανόκηπου αειφόρου καλλιέργειας
http://www.iefimerida.gr/news/333161/ma ... lliergeias


Δευτ Απρ 24, 2017 5:43 pm
Προφίλ
Τελευταίες δημοσιεύσεις:  Ταξινόμηση ανά  
Απαντήστε στο θέμα   [ 4 Δημοσιεύσεις ] 


Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση : Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης


Δεν μπορείτε να δημοσιεύετε νέα θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντάτε σε θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επεξεργάζεστε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράφετε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επισυνάπτετε αρχεία σε αυτή τη Δ. Συζήτηση

Μετάβαση σε:  
cron
POWERED_BY

All copyrights reserved for Fugazigr.com. (2012)

Ελληνική μετάφραση από το phpbbgr.com