Τώρα είναι Κυρ Φεβ 18, 2018 1:20 amΑπαντήστε στο θέμα  [ 10 Δημοσιεύσεις ] 
Εξω από τους κανόνες... 
Συγγραφέας Μήνυμα
Admin
Admin
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Τρί Ιαν 03, 2012 9:39 pm
Δημοσιεύσεις: 11681
Ευχαριστησε: 411 φορες
Τον ειπαν ευχαριστω: 222 φορες
Share on FacebookShare on TwitterShare on TuentiShare on DiggShare on DeliciousShare on TumblrShare on Google+
Σίγουρα θα έχετε διαβάσει και εδώ, αλλά και σε άλλες πηγές για διάφορους κανόνες επιβίωσης και διάφορα αρκτικόλεξα πχ Κανόνας του 3, STOP (Stop, Think, Observe, Plan), SURVIVAL κα. Χρήσιμοι αυτοί οι κανόνες, αλλά όπως λένε... κάθε κανόνας έχει τις εξαιρέσεις του. Ένας κανόνας δεν μπορεί να έχει εφαρμογή στο 100% των περιπτώσεων, είναι αδύνατον. Για το λόγο αυτό δεν πρέπει να παίρνουμε, τυφλοσούρτι, όπως λένε τον οποιοδήποτε κανόνα και να τον εφαρμόζουμε, με το έτσι θέλω σε οποιαδήποτε περίπτωση.

Το σημαντικότερο πράγμα στην επιβίωση, όπως έχουμε πει, είναι να διατηρήσει κάποιος την ψυχραιμία του και με καθαρό μυαλό να σκεφτεί ποια πρέπει να είναι η επόμενη κίνηση. Αυτή η "επόμενη κίνηση", θα κάνει την διαφορά ανάμεσα στην επιβίωση/διάσωση και τον θάνατο. Συνεπώς πρέπει να γίνει σωστά, βασιζόμενη στην λογική και όχι στο συναίσθημα. Το επόμενο βήμα, αμέσως μετά ή κατά την διάρκεια της έκτακτης κατάστασης, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και δεν είναι πάντα το ίδιο. Εξαρτάται καταρχάς από την έκτακτη κατάσταση. Ποιά είναι αυτή; Σεισμός, πλημμύρα, ατύχημα, χαθήκαμε, ξεμείναμε από καύσιμα με μια βάρκα στην θάλασσα και ένα σωρό περιπτώσεις. Αμέσως μετά εξαρτάται από εμάς τους ίδιους. Σε τι κατάσταση είμαστε; είμαστε υγιείς; έχουμε ανάγκη από φάρμακα; είμαστε τραυματισμένοι; είμαστε ψύχραιμοι; είμαστε μόνοι; Εξαρτάται από τον χρόνο που συμβαίνει, τον τόπο και τις καιρικές καταστάσεις... είναι νύχτα; νυχτώνει σύντομα; βρέχει; χιονίζει; έχει αέρα; είμαστε σε βουνό; στο δάσος;... κα

Μέσα σε μια παράγραφο, δείτε πόσες περιπτώσεις υπάρχουν. Σκεφτείτε πόσοι συνδυασμοί αυτών των "χαρακτηριστικών" μιας περίπτωσης έκτακτης ανάγκης υπάρχουν και μετά αναρωτηθείτε αν είναι δυνατόν με έναν-δυο κανόνες, να καθορίσεις το πως θα συμπεριφερθης σε όλες αυτές τις περιπτώσεις. Είναι αδύνατον. Για αυτό θα πρέπει να βάλουμε από μόνοι μας μια σειρά στο μυαλό μας, για το τι είναι σημαντικό, με ποια σειρά θα πρέπει να το εκτελούμε και ανάλογα το αποτέλεσμα της πρώτης μας ενέργειας, πιο θα πρέπει να είναι το επόμενο βήμα.

Συνημμένο:
intense.png


Δύο είναι οι βασικοί παράγοντες που καθορίζουν το πόσο δύσκολη/επικύνδυνη είναι η κατάσταση μας. Ο χρόνος και η ένταση/μέγεθος της έκτακτης κατάστασης/ανάγκης. Και οι δύο παράγοντες παίζουν σημαντικό ρόλο και δεν μπορούμε να πούμε ότι σε κάποιον πρέπει να δώσουμε περισσότερη βάση. Ο χρόνος έχει σημασία όχι μόνο ως προς το πότε (πχ μέρα, νύχτα κτλ) αλλά και ως προς την διάρκεια της έκτακτης κατάστασης που βρισκόμαστε. Αυτό αμέσως συνεπάγεται ότι πρέπει να εκτιμήσουμε την κατάσταση. Ποια είναι αυτή, πόσο δύσκολη είναι και πόσο υποθέτουμε ότι θα διαρκέσει. Η διάρκεια του φαινομένου/κατάστασης παίζει σημαντικό ρόλο. Αλλιώς θα συμπεριφερθούμε για μια κατάσταση που θα διαρκέσει λίγες ώρες ή μια μέρα και αλλιώς σε ένα φαινόμενο που θα έχει επιπτώσεις για πολλές μέρες (πχ πλημμύρα).

Το επίπεδο κινδύνου, όπως βλέπουμε και στον πίνακα παραπάνω, είναι ένας συνδυασμός της κατάστασης/φαινομένου, που μας θέτει σε κίνδυνο και της προσωπικής μας υγείας/κατάστασης σε ψυχοσωματικό επίπεδο. Το αν είμαστε απόλυτα υγιείς, με το να είμαστε τραυματισμένοι, είναι τεράστια διαφορά σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης/επιβίωσης. Στην μια περίπτωση μπορούμε να κάνουμε πολλά, ενώ στην άλλη το πιο πιθανό είναι απλά να περιμένουμε να μας σώσουν.

Ο παραπάνω πίνακας είναι ενδεικτικός, του τι μπορούμε να εφαρμόσουμε ανάλογα με τον κίνδυνο που διατρέχουμε και βασικά με τον πίνακα αυτό, θέλω να δείξω ότι δεν εφαρμόζουμε απόλυτα κάποιο κανόνα και μόνο αυτόν, αλλά συνδυαστικά κάνουμε πολλές ενέργειες. Ας πάμε να δούμε όμως τι μπορούμε να κάνουμε σε μια οποιαδήποτε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Ασφάλεια
Το κυριότερο από όλα, είναι την στιγμή που εξελίσσεται το γεγονός/φαινόμενο/ατύχημα να πράξουμε αυτά που γνωρίζουμε, ώστε να εξασφαλίσουμε αρχικά την ασφάλεια/ακεραιότητα μας. Κάνει σεισμό... εφαρμόζουμε αυτά που ξέρουμε για τον σεισμό. Έπιασε φωτιά... απομακρυνόμαστε με ασφάλεια. Έγινε τροχαίο... σταματάμε στην άκρη με προσοχή, ενημερώνουμε τις αρχές και βοηθάμε. Ανάλογα την περίσταση, κάνουμε αυτό που έχουμε μάθει είτε από την τηλεόραση, είτε από ενημερωτικά φυλλάδια, είτε από μαθήματα που έχουμε κάνει. Μόνο όταν έχουμε εξασφαλίσει την ασφάλεια μας και μπορούμε πχ να σταθούμε ασφαλείς σε ένα σημείο όπου να σκεφτούμε, προχωράμε παρακάτω.

Το θέμα της ασφάλειας όμως δεν έχει να κάνει μόνο με το μετά, από την εκδήλωση του φαινομένου/γεγονότος, αλλά και με το πριν. Δηλαδή πχ σε περίπτωση τροχαίου έχουμε κρατήσει απόσταση από το προπορευόμενο όχημα; φοράμε ζώνη; σε περίπτωση πυρκαγιάς... έχουμε πυροσβεστήρα, ξέρουμε που είναι η παροχή του φυσικού αερίου κτλ. Το πόσο ασφαλείς θα είμαστε μετά το γεγονός και σε πόσο χρόνο, εξαρτάται πολύ από την προετοιμασία που έχουμε κάνει από πριν και φυσικά τις γνώσεις/εκπαίδευση που έχουμε.

Επικοινωνία
Το θέμα της επικοινωνίας, ειδικά σήμερα είναι πολύ μεγάλο και δυστυχώς πολλοί το αγνοούν. Όταν είμαστε σε κατάσταση επιβίωσης, πολύ απλά αυτό σημαίνει ότι στο 90% των περιπτώσεων, δεν μπορούμε να τα βγάλουμε μόνοι μας πέρα, οπότε και χρειαζόμαστε βοήθεια από άλλους. Για να έρθει όμως αυτή η βοήθεια, θα πρέπει να επικοινωνήσουμε, να φωνάξουμε βοήθεια, να κάνουμε σινιάλο, να πάρουμε τηλέφωνο. Η επικοινωνία, είναι ίδιαίτερα σημαντική καθώς εφαρμόζοντας την, ακόμα και κατά την διάρκεια του φαινομένου/κατάστασης επιβίωσης, μπορεί να μας σώσει σε δευτερόλεπτα. πχ σε περίπτωση βιασμού, αν φωνάξουμε βοήθεια κάποιος μπορεί να τρέξει για βοήθεια ή στην περίπτωση πνιγμού (αν και συνήθως αυτός που πνίγεται, δεν μπορεί να το κάνει εύκολα).

Το στάδιο της επικοινωνίας, μπορεί να εφαρμόζεται πριν, κατά την διάρκεια του φαινομένου και μετά, επανειλημμένα μέχρι τελικά να σωθούμε. Μετά από οποιαδήποτε ενέργεια που κάνουμε, θα πρέπει να σκεφτόμαστε... μπορούμε να επικοινωνήσουμε; να φωνάξουμε βοήθεια; πχ χαθήκαμε.. αμέσως φωνάζουμε ή χρησιμοποιούμε την σφυρίχτρα μας. Αποφασίσαμε να συνεχίσουμε να περπατάμε; μετά από λίγο ξαναφωνάζουμε, είμαστε σε κάποιο πιο ψηλό σημείο και βλέπουμε κάποιο κτίριο, προσπαθούμε να κάνουμε σινιάλο. Ειδικά στην περίπτωση που είμαστε τραυματισμένοι, η επικοινωνία είναι ίσως η μοναδική ενέργεια που μπορούμε να κάνουμε. Απλά να μην ξεχνάμε ότι επικοινωνία στην διάσωση δεν σημαίνει μόνο κάνω κλήση από το κινητό, αλλά οποιοδήποτε σινιάλο που θα δώσει σε κάποιον άλλον να καταλάβει ότι είμαστε σε κίνδυνο.

Αξιολόγηση
Φτάνουμε στο κομβικό σημείο της αξιολόγησης της κατάσταση που βρισκόμαστε. Είναι ένα πολύ σημαντικό στάδιο και πολύ "ύπουλο", καθώς μια λάθος αξιολόγηση/απόφαση μπορεί να μας στοιχίσει. Θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν όλους εκείνους τους παράγοντες που θα παίξουν ρόλο στην επιβίωση μας και όχι μόνο αυτούς που γνωρίζουμε (πχ τι ώρα είναι, αν βρέχει, που βρισκόμαστε), αλλά και παράγοντες που πιθανόν να μην γνωρίζουμε (πχ πόσο μακριά είναι η φωτιά, πόσοι κλέφτες είναι στο σπίτι, λόγω σφοδρής καταιγίδας δεν πρόκειται να έρθει βοήθεια κα). Όποτε στην φάση της αξιολόγησης, ανάλογα την περίπτωση, υπάρχει και ένα μικρό ρίσκο ή μάλλον καλύτερα... παίζουμε και με τις πιθανότητες. Η αξιολόγηση είναι μια φάση, όπου κάνουμε μια παύση, συγκεντρωνόμαστε και με ηρεμία (όσο επιτρέπει η κατάσταση) σκεφτόμαστε την ως τώρα πορεία/κατάσταση και το πως είμαστε εμείς οι ίδιοι. πχ αντέχουμε; είμαστε κουρασμένοι; τραυματιστήκαμε; κτλ.

Πλάνο
Αφού αξιολογήσουμε την κατάσταση, θα πρέπει με βάση αυτήν την αξιολόγηση που έχουμε κάνει να καταστρώσουμε ένα πλάνο, ώστε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση ή έστω απλά να αντεπεξέλθουμε των συνθηκών, μέχρι να έρθει βοήθεια. Κανείς δεν μπορεί να πει πιο θα είναι αυτό, εκτός από εμάς. Ούτε υπάρχει κάποιο προσχεδιασμένο πλάνο, ανάλογα την κατάσταση. Κάθε περίπτωση επιβίωσης είναι μοναδική, αφού εξαρτάται άμεσα από την δική μας κατάσταση. Συνεπώς και το πλάνο προσαρμόζεται από εμάς για εμάς, με βάση την αξιολόγηση μας.Σημαντικοί παράγοντες που θα πρέπει να προσέξουμε είναι φυσικά η υγεία μας και η φυσική μας κατάσταση, αν το φαινόμενο/γεγονός είναι ακόμα εν εξελίξει, το μέρος που βρισκόμαστε και το αν περιμένουμε άμεση βοήθεια ή όχι.

Όταν λέμε υγεία και φυσική κατάσταση, εννοούμε ότι θα πρέπει να ελέγξουμε την θερμοκρασία του σώματος μας, ώστε να μην κρυώνουμε/ζεστενόμαστε και πάθουμε αντίστοιχα υποθερμία/θερμοπληξία, το αν είμαστε εφιδρωμένοι και δεν έχουμε έλλειψη από υγρά και κατά πόσο είμαστε κουρασμένοι/καταβεβλημένοι από το γεγονός. Εδώ μπορούμε να πούμε ότι μπορούμε να εφαρμόσουμε τον κανόνα του 3 και να βρούμε καταφύγιο, νερό, τροφή.

Αν το φαινόμενο/γεγονός της έκτακτης κατάστασης, είναι σε εξέλιξη, αυτό θα επηρεάσει σημαντικά το πλάνο μας. πχ σε μια πλυμμήρα όπου η στάθμη ανεβαίνει, θα πρέπει να πάμε σε ψηλότερο σημείο, το οποίο θα μας κουράσει ακόμα περισσότερο. Ή στην περίπτωση του σεισμού, θα υπάρχουν σίγουρα μετασεισμοί και αναγκαστικά θα πρέπει να παραμείνουμε εκτός της οικίας μας κτλ.

Το μέρος όπου βρισκόμαστε και το γεωγραφικό του ανάγλυφο, με την σειρά του, επηρεάζει το πλάνο που θα ακολουθίσουμε, ειδικά σε συνάρτηση με την φυσική μας κατάσταση. Ειδικά η τοποθεσία μας, θα παίξει ρόλο και στην διάσωση, καθώς αυτή μπορεί να δυσκολεύει τα σωστικά συνεργεία να μας προσεγγίσουν.

Για μένα αυτά τα 4 στάδια/φάσεις, Ασφάλεια - Επικοινωνία - Αξιολόγηση - Πλάνο, θα πρέπει να επαναλαμβάνονται συνεχώς, μέχρι να καταφέρουμε να σωθούμε. Δεν εφαρμόζουμε απλά ένα πλάνο, επειδή εκείνη την στιγμή μας φάνηκε σωστό. Μέσα σε λίγο χρόνο, μπορεί τα δεδομένα να έχουν αλλάξει, οπότε και το πλάνο μας θα πρέπει να προσαρμοστεί. Και φυσικά δεν το παίζουμε Rambo και προσπαθούμε να σωθούμε μόνοι μας, εφαρμόζοντας πράγματα που έχουμε διαβάσει, σχετικά με την επιβίωση. Το οτι είμαστε σε κατάσταση ανάγκης, αυτόματα σημαίνει ότι χρειαζόμαστε βοήθεια. Συνεπώς ανά πάσα στιγμή θα πρέπει να προσπαθούμε να καλέσουμε σε βοήθεια και να έρθουμε σε επικοινωνία με κάποιον που μπορεί να μας βοηθήσει. Αρα... μετά από κάθε ενέργεια θα πρέπει να υπάρχει εκ νέου αξιολόγηση της κατάστασης και προσπάθεια επικοινωνίας, όσο το δυνατόν το επιτρέπει η κατάσταση.


Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή την δημοσίευση.

_________________
Ο χειμώνας έρχεται...
Εικόνα
Κανόνες Λειτουργίας - Ανάρτηση Φωτογραφιών - BBCodes - Αποποίηση Ευθυνών


Πέμ Σεπ 05, 2013 10:43 pm
Προφίλ WWW
Survivalist
Survivalist
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Σάβ Δεκ 15, 2012 10:48 pm
Δημοσιεύσεις: 1727
Ευχαριστησε: 32 φορες
Τον ειπαν ευχαριστω: 61 φορες
:bravo: :thanks: σωστος ο φουγκ!!


Παρ Σεπ 06, 2013 7:29 am
Προφίλ
Survivalist
Survivalist
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Πέμ Αύγ 02, 2012 6:21 pm
Δημοσιεύσεις: 1911
Ευχαριστησε: 0 φορα
Τον ειπαν ευχαριστω: 0 φορα
Ωραίος...
:ok:


Κυρ Σεπ 08, 2013 8:36 pm
Προφίλ
Survivalist
Survivalist
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Σάβ Αύγ 04, 2012 3:21 pm
Δημοσιεύσεις: 1659
Ευχαριστησε: 2 φορες
Τον ειπαν ευχαριστω: 11 φορες
γεια σου αρχοντα φουγκ σωστα τα λες.
πως βαζουμε αυτα τα εικονιδια,εχω προσπαθησει αλλα δεν τα καταφερνω;


Δευτ Σεπ 09, 2013 9:40 pm
Προφίλ
Survivalist
Survivalist
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Πέμ Αύγ 02, 2012 6:21 pm
Δημοσιεύσεις: 1911
Ευχαριστησε: 0 φορα
Τον ειπαν ευχαριστω: 0 φορα
rednick έγραψε:
γεια σου αρχοντα φουγκ σωστα τα λες.
πως βαζουμε αυτα τα εικονιδια,εχω προσπαθησει αλλα δεν τα καταφερνω;


Όταν πατάς quote για να γράψεις μιάν απάντηση,
δεν σου τα προτείνει στα αριστερά ;

Ίσως (αν δεν φαίνονται αμέσως)
να χρειαστεί να πατησεις κάποια λέξη π.χ.: Εικονίδια για να κάνει το expand.


Δευτ Σεπ 16, 2013 1:16 am
Προφίλ
Survivalist
Survivalist
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Σάβ Αύγ 04, 2012 3:21 pm
Δημοσιεύσεις: 1659
Ευχαριστησε: 2 φορες
Τον ειπαν ευχαριστω: 11 φορες
survivalspecialist ευχαριστω για την απαντηση
μου βγαζει αριστερα τα οικονιδια,αλλα μεταφερονταςτα στο κειμενο π.χ. smile μου βγαζει αυτο posting.php?mode=reply&f=27&t=2374#


Δευτ Σεπ 16, 2013 5:25 pm
Προφίλ
Survivalist
Survivalist
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Πέμ Αύγ 02, 2012 6:21 pm
Δημοσιεύσεις: 1911
Ευχαριστησε: 0 φορα
Τον ειπαν ευχαριστω: 0 φορα
rednick έγραψε:
survivalspecialist ευχαριστω για την απαντηση
μου βγαζει αριστερα τα οικονιδια,αλλα μεταφερονταςτα στο κειμενο π.χ. smile μου βγαζει αυτο posting.php?mode=reply&f=27&t=2374#


Δυστυχώς το είδα μόλις τώρα, τόσες μέρες μετά (δεν μπόρεσα να μπω για βδομάδες)

Λοιπόν...
Όταν ανοίγει το λινκ που μου έγραψες,
αριστερά έχει τα εικονίδια, και δεξιά την κενή σελίδα για να γράψεις ό, τι θέλεις.

ΟΚ μέχρι εδώ ?


Αν σε αυτό το σημείο πατήσεις ένα smily,
δεν στο εμφανίζει στην κενή σελίδα στα δεξιά ?


Σάβ Οκτ 12, 2013 11:01 pm
Προφίλ
Prepper
Prepper
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Τετ Μαρ 04, 2015 2:30 pm
Δημοσιεύσεις: 888
Ευχαριστησε: 17 φορες
Τον ειπαν ευχαριστω: 84 φορες
Επιβίωση: Ο Κανόνας των 3
(Αναθεώρηση;;;)
Ο κανόνας των 3 είναι κάτι που οι περισσότεροι που ασχολούνται με την επιβίωση το γνωρίζουν με τις τέσσερις βασικές ανάγκες. Τον αέρα, το καταφύγιο, το νερό, και το φαγητό. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε τόσο το παραδοσιακό κανόνα των 3 όσο και μία πιο μοντέρνα έκδοση του από κάποιον εξαιρετικά έμπειρο άνθρωπο.
Πρόσφατα ολοκληρώθηκε το τέταρτο Prepper World Summit (Παγκόσμιο Συνέδριο Ετοιμότητας). Εκεί ο κύριος Τάιλερ Γουάιτ έκανε τη παρουσίαση «Hybrid Survival – Myths and Misconceptions» (Υβριδική Επιβίωση – Μύθοι και Παρεξηγήσεις) όπου ανάμεσα σε άλλα παρουσίασε και τη δική του έκδοση του κανόνα των 3. Ο κανόνας των 3 διδάσκεται στα περισσότερα σχολεία επιβίωσης ως μία βασική αρχή που λέει ότι δε μπορείς να ζήσεις πάνω από τρία λεπτά χωρίς αέρα, τρεις ώρες χωρίς καταφύγιο, τρεις ημέρες δίχως νερό, και 3 εβδομάδες χωρίς φαγητό.
Προτού δούμε τη παραλλαγή του κυρίου Τάιλερ Γουάιτ αξίζει να αναφέρουμε κάποια λόγια για τον ίδιο. Ο ίδιος είχε πάντα μία αγάπη για την επιβίωση που τον οδήγησε να ζήσει με ινδιάνους όταν ήταν μικρός, αργότερα έγινε πρόσκοπος, και μετά μπήκε στις Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ όπου πέρασε ένα μεγάλο διάστημα σε εμπόλεμες ζώνες. Ανάμεσα από τις ειδικότητες του ήταν και εκπαιδευτής επιβίωσης και ποτέ δε σταμάτησε να εξελίσσει τις γνώσεις και εμπειρίες του σε αυτό το χώρο. Μάλιστα, έχει κάνει ασκήσεις επιβίωσης από αρκτικά κλίματα, μέχρι ζούγκλες, και ερήμους, και ότι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς. Σήμερα εργάζεται ως εκπαιδευτής τεχνικών επιβίωσης τόσο σε ιδιώτες, όσο και σε κυβερνητικές υπηρεσίες. Βλέπετε μία πρόσφατη φωτογραφία του κυρίου Τάιλερ Γουάιτ παρακάτω.
Αυτό που άλλαξε ο κύριος Τ. Γουάιτ ήταν να το αναλύσει λίγο παραπάνω. Τι ακριβώς θέλει να μας πει ο «κανόνας των 3» που όλοι γνωρίζουμε; Αυτό που θέλει να περιγράψει είναι τι μπορεί να μας σκοτώσει, και πόσο χρόνο έχουμε για να το αποφύγουμε αυτό. Ασφαλώς και τα νούμερα είναι υποκειμενικά σε όλες τις περιπτώσεις του κανόνα. Για παράδειγμα, ένας τραυματίας στην έρημο μπορεί να πεθάνει από αφυδάτωση σε 2 μέρες, αλλά σε ένα τροπικό δάσος σε 4 ημέρες. Ωστόσο, δίνουν ένα μέτρο, ένα μέσο όρο. Με τη προσέγγιση του πόσο χρόνο έχεις προτού σε σκοτώσει αυτό το «κάτι» ο κύριος Τ. Γουάιτ κατέληξε στο παρακάτω βελτιωμένο κανόνα των 3.

3 δευτερόλεπτα χωρίς ασφάλεια
3 λεπτά χωρίς αέρα
3 ώρες χωρίς καταφύγιο
3 ημέρες χωρίς νερό
3 εβδομάδες χωρίς φαγητό
3 μήνες χωρίς άλλους ανθρώπους

Κάποια ίσως να μην είναι άμεσα κατανοητά σε όλους τους αναγνώστες και γι’αυτό θα κάνουμε μία σύντομη ανάλυση τους αμέσως τώρα. Ας τα δούμε ένα προς ένα εν συντομία.

3 δευτερόλεπτα χωρίς ασφάλεια
Από την εμπειρία του σε εμπόλεμες ζώνες αλλά και στις δραστηριότητες του στη φύση, ο κύριος Τάιλερ Γουάιτ λέει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι πεθαίνουν πολύ πριν περάσουν τρεις ημέρες γιατί δεν είχαν λάβει μέτρα ασφαλείας. Είτε αυτό είναι όπλα, είτε να απομακρυνθούν από τα επικίνδυνα σημεία. Σε όσους έχουν κάνει εκπαιδεύσεις πρώτων βοηθειών αυτό σίγουρα θα σας θύμισε το πιο σημαντικό μέρος της εκπαίδευσης. Πρώτα απ’όλα είναι η προσωπική ασφάλεια. Προτού βοηθήσεις οποιονδήποτε, ή τον ίδιο σου τον εαυτό, πρέπει να είσαι ασφαλής. Άρα γι’αυτό ο κύριος Τ. Γουάιτ θεωρεί ότι σε κατάσταση επιβίωσης η ζωή κάποιου κινδυνεύει εάν στα πρώτα δευτερόλεπτα δεν έχει ήδη λύσει το θέμα της ασφάλειας.

3 λεπτά χωρίς αέρα
Αυτό είναι κάπως αυτονόητο, ότι και να κάνεις πρέπει να έχεις κατά νου ότι αν δε καταφέρεις να βάλεις οξυγόνο στο σώμα σου μέσα σε 3 λεπτά, είναι πολύ πιθανό να πεθάνεις.

3 ώρες χωρίς καταφύγιο
Αυτό εξαρτάται αρκετά από το περιβάλλον αλλά σε κάθε περίπτωση σε κατάσταση επιβίωσης πρέπει κανείς να έχει εντοπίσει πιθανά καταφύγια ή να τα έχει κατασκευάσει προτού κάνει οτιδήποτε άλλο. Ένας τεράστιος αριθμός ανθρώπων σε κατάσταση επιβίωσης πεθαίνουν από υποθερμία ή ηλίαση-θερμοπληξία. Αυτό στοχεύει να υπενθυμίσει αυτός ο κανόνας.

3 ημέρες χωρίς νερό
Ίσως η πιο γνωστή αρχή επιβίωσης στο κόσμο. Το νερό είναι ότι πιο πολύτιμο σε μία κατάσταση επιβίωσης και στατιστικά ο μέσος υγιής άνθρωπος δε μπορεί να ζήσει χωρίς αυτό πάνω από τρεις ημέρες. Περισσότερα για το νερό στην επιβίωση στο άρθρο μας «Επιβίωση: Νερό».

3 εβδομάδες χωρίς φαγητό
Όλοι πεινάνε σε κατάσταση επιβίωσης αλλά ποτέ δε πρέπει να βιαζόμαστε να φάμε, ειδικά εάν δεν έχουμε πρώτα λύσει το πρόβλημα του νερού. Το φαγητό θα χρειαστεί νερό για να μεταβολιστεί και έτσι, εάν δεν έχουμε ήδη βρει νερό, μπορεί να επιδεινώσουμε τη κατάσταση μας. Βάσει στατιστικών μελετών ο μέσος υγιής άνθρωπος μπορεί να επιβιώσει μέχρι και 3 εβδομάδες χωρίς καθόλου φαγητό και από εκεί έρχεται αυτή η αρχή.

3 μήνες χωρίς άλλους ανθρώπους
Όπως λέει χαρακτηριστικά ο κύριος Τάιλερ Γουάιτ, εάν έχουν περάσει τρεις μήνες και δεν έχεις καταφέρει να βρεις άλλον άνθρωπο τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Τόσο από ψυχολογικής άποψης διότι οι άνθρωποι είμαστε κοινωνικά όντα, όσο και από πρακτικής. Ένας άνθρωπος μπορεί να επιβιώσει μόνος του αλλά εάν βρει και άλλους αυτομάτως οι δυνατότητες του πολλαπλασιάζονται και έτσι αυξάνεται εκθετικά η πιθανότητα μακροχρόνιας επιβίωσης ή διάσωσης. Άρα εφόσον κάποιος έχει ήδη λύσει όλα τα προηγούμενα και έχει φτάσει να περνάει μήνες σε κατάσταση επιβίωσης, το μόνο που μπορεί να τον σκοτώσει είναι η αδυναμία να τα κάνει όλα μόνος του, άρα χρειάζεται και άλλους ανθρώπους.

Σίγουρα κάποιοι θα συμφωνούν και κάποιοι θα διαφωνούν με τις αλλαγές του κυρίου Τ. Γουάιτ στο «κανόνα των 3». Ο καθένας μπορεί να κρατήσει ότι βρίσκει πρακτικό για τη περίπτωση του, αλλά είναι μία ενδιαφέρουσα άποψη. Κλείνοντας, αυτό που τονίζει πάντοτε ο κύριος Τ. Γουάιτ είναι ότι σήμερα είμαστε ευλογημένοι που έχουμε εύκολη πρόσβαση σε πληροφορίες, αλλά τίποτα δεν αντικαθιστά τη πρακτική εξάσκηση. Είναι κάτι που ο ίδιος το αποκαλεί «Hybrid Survival» (Υβριδική Επιβίωση) καθώς συνδυάζει τις νέες τεχνολογίες με τη παραδοσιακή επιβίωση. Κανένα βίντεο, βιβλίο, ή ιστοσελίδα δε μπορεί να διδάξει την αίσθηση από ένα ξύλο κατάλληλο για φωτιά, πως μυρίζει κάποιο συγκεκριμένο φυτό, πως είναι η βραδινή πορεία σε δάσος, πως νοιώθεις όταν καταφέρνεις να φτιάξεις ένα καταφύγιο κάτω από δύσκολες συνθήκες, κτλ. Σήμερα η απόκτηση της γνώσης είναι πιο εύκολη από ποτέ, η μετατροπή της σε εμπειρία είναι κάτι που δυστυχώς όλο και λιγότεροι κάνουν. Άρα, όπως λέμε συχνά και εμείς στα άρθρα μας, χωρίς προσωπική εξάσκηση όσων αναφέρουμε δεν έχετε πολλά να αποκομίσετε.

https://defensegr.wordpress.com/2017/07 ... nas-twn-3/


Τρί Ιούλ 18, 2017 1:15 pm
Προφίλ
Master Prepper
Master Prepper
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Σάβ Ιουν 09, 2012 9:11 pm
Δημοσιεύσεις: 1031
Ευχαριστησε: 2 φορες
Τον ειπαν ευχαριστω: 9 φορες
Φουγκ, στην δεύτερη γραμμή του πλέγματος του μιλάς για κίνδυνο αλλά εκεί μέσα ανακατεύεις πολύ διαφορετικά αναμεταξύ τους πράγματα. Αναμενόμενο πάντως γιατί η έννοια του κινδύνου μέχρι σήμερα και σε παγκόσμιο επίπεδο δεν έχει επαρκώς αναλυθεί από κανέναν.

_________________
"εν αλλοτρίοις παραδείγμασι παίδευε σεαυτόν και απαθής έση"
μάθαινε από τις τύχες των άλλων και δεν θα πάθεις τίποτα ο ίδιος


Τρί Ιούλ 18, 2017 8:31 pm
Προφίλ
Prepping student
Prepping student
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Κυρ Αύγ 09, 2015 8:19 am
Δημοσιεύσεις: 660
Ευχαριστησε: 5 φορες
Τον ειπαν ευχαριστω: 109 φορες
Πολυ ωραιο κείμενο @fugazigr. Εύγε.


Τρί Ιούλ 18, 2017 9:01 pm
Προφίλ
Τελευταίες δημοσιεύσεις:  Ταξινόμηση ανά  
Απαντήστε στο θέμα   [ 10 Δημοσιεύσεις ] 


Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 6 επισκέπτες


Δεν μπορείτε να δημοσιεύετε νέα θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντάτε σε θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επεξεργάζεστε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράφετε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επισυνάπτετε αρχεία σε αυτή τη Δ. Συζήτηση

Μετάβαση σε:  
POWERED_BY

All copyrights reserved for Fugazigr.com. (2012)

Ελληνική μετάφραση από το phpbbgr.com