Τώρα είναι Παρ Ιαν 19, 2018 3:30 pm



Απαντήστε στο θέμα  [ 83 Δημοσιεύσεις ]    1, 2, 3, 4, 5, 6  
Κουιζ / Δοκιμασια Επιβιωσης 
Συγγραφέας Μήνυμα
Learning a lot of stuff
Learning a lot of stuff
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Δευτ Απρ 02, 2012 10:28 am
Δημοσιεύσεις: 118
Ευχαριστησε: 0 φορα
Τον ειπαν ευχαριστω: 0 φορα
Share on FacebookShare on TwitterShare on TuentiShare on DiggShare on DeliciousShare on TumblrShare on Google+
Από το Doom Survival Guide:
• Boiling water for 5 minutes will kill any virus or bacteria that you are likely to encounter.

_________________
Rave The World - Escape From Reality


Παρ Απρ 20, 2012 6:00 pm
Προφίλ
Medic
Medic
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Σάβ Μαρ 17, 2012 12:39 pm
Δημοσιεύσεις: 675
Ευχαριστησε: 0 φορα
Τον ειπαν ευχαριστω: 0 φορα
Επίσης για την παστερίωση στην αρχαιότητα:

Από: https://docs.google.com/viewer?a=v&q=cache:wfcLnq8-cGwJ:blogs.sch.gr/3niparcha/files/2010/02/pasteriwsh.pdf+%CF%80%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%AF%CF%89%CF%83%CE%B7+%CE%BD%CE%B5%CF%81%CE%BF%CF%85&hl=el&gl=gr&pid=bl&srcid=ADGEEShG_swCOGfbWN9peZ-SsagIC28K8uKA8w9BM0fWpJ025LxPLHS_8GixUxVYMlK9NLKVOZVcdLVgR3YaJOWM0XO7Hwuj9wV-YlH0KclW0qMTb-cgwNxZ0zGXDSYBhmnH8PigRdLn&sig=AHIEtbQS4WDW4Fbk6GjhcmaKk9wqafvu2w


Παρ Απρ 20, 2012 6:06 pm
Προφίλ
Master Bushcrafter
Master Bushcrafter
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Πέμ Φεβ 02, 2012 1:43 pm
Δημοσιεύσεις: 4112
Τοποθεσία: Β. Ελλαδα
Ευχαριστησε: 0 φορα
Τον ειπαν ευχαριστω: 4 φορες
λοιπον κοιταω αυτη τη στιγμη τις οδηγιες για βρασμο απο διαφορες υπηρεσιες + τα εγχειριδια το Αμερικανικου στρατου.

Υπαρχει διχογνωμια. Αλλοι λενε 1 λεπτο μονο (FEMA Ερυθρος Σταυρος), αλλοι 3-5.......
πχ TB Med 577 Sanitary Control of Water Sources at the Field Supplies
επισης λεει και για περισσοτερο αν διαπιστωθει υπαρξη παθογονων ανθεκτικων στην θερμοτητα
επσιης ματαβαλλουν την διαρκεια βρασμου αναλογως του υψους.

Για τον βραστηρα: αφου το ακους που κοχλαζει. Κρατα για ενα λεπτο?

Γενιακ το θεμα ειναι ποσους απο τους μοκριοργανισμους σκοτωνεις....πχ H Sodis δεν φτανει στον βρασμο αλλα κανει παστεριωση (σε συνεργεια με την υπεριωδη ακτινοβολια Α). Εκει φαινεται οτι βοηθα η περατεταμενη θερμανση.

θα ηταν χρησιμο να βρισκαμε ενα διαγραμμα ενδεδειγμενου χρονου-θερμοκρασιας

_________________
http://greekpreparedness.blogspot.com
http://www.facebook.com/greekpreparedness.blogspot

τελικα ο νομος του Gresham ειναι Ανικητος!


Παρ Απρ 20, 2012 7:00 pm
Προφίλ WWW
Admin
Admin
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Τρί Ιαν 03, 2012 9:39 pm
Δημοσιεύσεις: 11505
Ευχαριστησε: 390 φορες
Τον ειπαν ευχαριστω: 219 φορες
FLAW έγραψε:
Δείτε αυτό το link: http://www.waterlabs.gr/xrisimoyliko/99-2009-11-12-08-48-52.html
Λέει για βράσιμο, χλωρίωση, βάμμα ιωδίου κτλ.

Για το βράσιμο λέει απλά και ξερά ένα λεπτό... χωρίς εξηγήσεις κτλ... Δεν είναι σωστό! Η μάλλον... είναι σωστό υπό προυποθέσεις και όχι πάντα...

_________________
Ο χειμώνας έρχεται...
Εικόνα
Κανόνες Λειτουργίας - Ανάρτηση Φωτογραφιών - BBCodes - Αποποίηση Ευθυνών


Παρ Απρ 20, 2012 8:49 pm
Προφίλ WWW
Admin
Admin
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Τρί Ιαν 03, 2012 9:39 pm
Δημοσιεύσεις: 11505
Ευχαριστησε: 390 φορες
Τον ειπαν ευχαριστω: 219 φορες
Έχει διαβάσει κανείς σας, το άρθρο για την αποστείρωση νερού στο blog; :bored:

_________________
Ο χειμώνας έρχεται...
Εικόνα
Κανόνες Λειτουργίας - Ανάρτηση Φωτογραφιών - BBCodes - Αποποίηση Ευθυνών


Παρ Απρ 20, 2012 8:59 pm
Προφίλ WWW
Master Bushcrafter
Master Bushcrafter
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Πέμ Ιαν 05, 2012 10:59 pm
Δημοσιεύσεις: 4468
Ευχαριστησε: 1 φορα
Τον ειπαν ευχαριστω: 15 φορες
Καλά ρε, δεν παίζεστε με τίποτα. Θα έρθει κανείς από όλους αυτούς τους ειδήμονες των εγχειριδίων να σαν βοηθήσει αν πάθετε τίποτε;
Αφήστε το νερό να κοχλάσει για 15 λεπτά και έχετε καλύψει και υψόμετρα και τα πάντα.
Τι θα κάνετε δλδ, θα βγείτε με κανένα αλτίμετρο να δείτε σε ποιο ύψος είστε για να υπολογίσετε ατ λεπτά;

Φούγκ, αν χρειαστεί να βράσεις νερό για αποστείρωση, πιστεύεις ότι θα έχεις την πολυτέλεια του βραστήρα;

_________________
Μονάχα στην ορθή κρίση ο άνθρωπος τον άνθρωπο ξεπερνάει


Παρ Απρ 20, 2012 9:07 pm
Προφίλ
Admin
Admin
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Τρί Ιαν 03, 2012 9:39 pm
Δημοσιεύσεις: 11505
Ευχαριστησε: 390 φορες
Τον ειπαν ευχαριστω: 219 φορες
john_b έγραψε:
Καλά ρε, δεν παίζεστε με τίποτα. Θα έρθει κανείς από όλους αυτούς τους ειδήμονες των εγχειριδίων να σαν βοηθήσει αν πάθετε τίποτε;
Αφήστε το νερό να κοχλάσει για 15 λεπτά και έχετε καλύψει και υψόμετρα και τα πάντα.
Τι θα κάνετε δλδ, θα βγείτε με κανένα αλτίμετρο να δείτε σε ποιο ύψος είστε για να υπολογίσετε ατ λεπτά;

Αν έχεις την πολυτέλεια να καταναλώνεις καύσιμα για 15 λεπτά και βάλε μόνο για να βράσει το νερό... δεν έχω αντίρρηση. Το θέμα όμως είναι να μάθεις τον σωστό χρόνο, ώστε να κάνεις και οικονομία και να ξέρεις και ότι όντως είσαι ασφαλής. Την ερώτηση την πέταξα στην πλάκα... αλλά τελικά βλέπω ότι είναι ένα θέμα με πολλές παρεξηγήσεις και διαστρεβλώσεις.

john_b έγραψε:
Φούγκ, αν χρειαστεί να βράσεις νερό για αποστείρωση, πιστεύεις ότι θα έχεις την πολυτέλεια του βραστήρα;

Γιατί είπα εγώ ότι θα κάνω αποστείρωση σε βραστήρα;... Δεν κατάλαβες καλά...
Και για να μην δημιουργηθούν παρανοήσεις... το νερό που βράζεται σε βραστήρα... ΔΕΝ είναι αποστειρωμένο.

_________________
Ο χειμώνας έρχεται...
Εικόνα
Κανόνες Λειτουργίας - Ανάρτηση Φωτογραφιών - BBCodes - Αποποίηση Ευθυνών


Παρ Απρ 20, 2012 9:24 pm
Προφίλ WWW
Medic
Medic
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Σάβ Μαρ 17, 2012 12:39 pm
Δημοσιεύσεις: 675
Ευχαριστησε: 0 φορα
Τον ειπαν ευχαριστω: 0 φορα
 # Πληροφορία
Από τις πιο χρήσιμες ταξιδιωτικές οδηγίες υγείας είναι οι μέθοδοι απολύμανσης νερού, αφού σας επιτρέπουν να εξασφαλίσετε μόνοι σας πόσιμο νερό. Στόχος είναι η καταστροφή των βλαβερών παθογόνων μικροοργανισμών, ενώ ασφαλέστερη και απλούστερη μέθοδος είναι ο βρασμός του νερού επί ένα λεπτό και η διατήρηση του σε σκεπασμένο δοχείο μέχρι την κατανάλωση του.
Μέθοδοι απολύμανσης νερού - Χημική επεξεργασία
Εναλλακτική λύση είναι η χημική επεξεργασία. 'Οπως αναφέρεται στις ταξιδιωτικές οδηγίες υγείας η απολύμανση νερού με τη μέθοδο αυτή μπορεί να γίνει με ιώδιο, που θα χρησιμοποιηθεί για την απολύμανση νερού των λαχανικών και των φρούτων. Τα περισσότερα παθογόνα αίτια της διάρροιας των ταξιδιωτών είναι ευπαθή στο ιώδιο, ενώ αυτό που απαιτείται είναι η προσθήκη 5-10 σταγόνων ιωδίου 2% σε 1 λίτρο νερού. Το ιώδιο πρέπει να μείνει τουλάχιστον για 30 λεπτά πριν τη χρήση του νερού και η δυσάρεστη γεύση και οσμή που αποκτά το νερό μπορεί να αποφευχθεί με την προσθήκη βιταμίνης C (50 mg) και σύντομη ανάδευση,
Η μέθοδος αυτή, ωστόσο, δεν πρέπει να εφαρμόζεται για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του ενός μηνός, ενώ απαγορεύεται να την χρησιμοποιούν όσοι πάσχουν από νόσο του θυρεοειδούς ή έχουν οικογενειακό ιστορικό της νόσου. Πρέπει επίσης να ξέρετε πως στα φαρμακεία και σε μαγαζιά με αθλητικό εξοπλισμό υπάρχουν διαθέσιμες ταμπλέτες τετραγλυκίνης υδροπεριοδίδης.
Μέθοδοι απολύμανσης νερού - Χλωρίωση
Η χλωρίωση του νερού προτείνεται στις ταξιδιωτικές οδηγίες υγείας με την επισήμανση ότι μπορεί να είναι λιγότερο τοξική, δεν είναι όμως τόσο αξιόπιστη όσο η επεξεργασία με το ιώδιο, αφού η μικροβιοκτόνος δράση του χλωρίου ποικίλλει ευρέως ανάλογα με τη θερμοκρασία και με άλλους παράγοντες. Εξάλλου, ορισμένες κύστεις παρασίτων, όπως της λάμβλιας, επιβιώνουν στη χλωρίωση.
Μέθοδοι απολύμανσης νερού - Φιλτράρισμα
Η αποτελεσματικότητα της μεθόδου απολύμανσης νερού με φιλτράρισμα, εξαρτάται από το μέγεθος των πόρων σε σχέση με το μέγεθος των μικροοργανισμών. Τα περισσότερα από τα φορητά φίλτρα μπορούν να απομακρύνουν τα βακτήρια και τις κύστεις πρωτόζωων, αλλά όχι όλους τους ιούς των οποίων το μέγεθος είναι συνήθως μικρότερο από το μέγεθος των πόρων. Την απομάκρυνση των ιών μπορούν να επιτύχουν μόνο οι ημιδιαπερατές μεμβράνες των φίλτρων ανάστροφης ώσμωσης.
Αν και η χρήση των φορητών φίλτρων δεν εγγυάται την ασφάλεια του νερού, σε περιπτώσεις που δεν είναι εφικτό, για οποιονδήποτε λόγο, να βράσει κανείς το νερό για πόση, ένα καλής ποιότητας φίλτρο μεμέγεθος πόρων της τάξης των 0.2 microns, μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο ύπαρξης παθογόνων. Το φιλτραρισμένο νερό θα πρέπει στη συνέχεια να υποστεί και χημική επεξεργασία


Πηγή: ΚΕΕΛΠΝΟ, Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, Γραφείο Ταξιδιωτικής Ιατρικής

Άρα μάλλον με το ένα λεπτό είσαι καλυμένος.


Παρ Απρ 20, 2012 11:45 pm
Προφίλ
Master Bushcrafter
Master Bushcrafter
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Πέμ Φεβ 02, 2012 1:43 pm
Δημοσιεύσεις: 4112
Τοποθεσία: Β. Ελλαδα
Ευχαριστησε: 0 φορα
Τον ειπαν ευχαριστω: 4 φορες
περα απο την πηγη που ανεφερα υπαρχει και αυτο.

Παράθεση:
FIELD TECHNIQUES FOR WATER TREATMENT
Heat
Common intestinal pathogens are readily inactivated by heat. Microorganisms are killed in a shorter time at higher temperatures, whereas temperatures as low as 140°F (60°C) are effective with a longer contact time. Pasteurization uses this principle to kill foodborne enteric pathogens and spoiling organisms at temperatures between 140°F (60°C) and 158°F (70°C), well below the boiling point of water (212°F [100°C]).

Although boiling is not necessary to kill common intestinal pathogens, it is the only easily recognizable point that doesn’t require a thermometer. All organisms except bacterial spores, which are not usually waterborne enteric pathogens, are killed in seconds at boiling temperature. Therefore, any water that is boiled for 1 minute (to allow for a margin of safety) should be adequately disinfected. Because the boiling point decreases with increasing altitude, water should be boiled for 3 minutes at altitudes above 6,562 ft (2,000 m). To conserve fuel, the same results can be obtained by bringing water to a boil and then turning off the stove but keeping the container covered for several minutes.

If no other means of water treatment is available, a potential alternative to boiling is to use tap water that is too hot to touch, which is probably at a temperature between 131°F (55°C) and 140°F (60°C). This temperature may be adequate to kill pathogens if the water has been kept hot in the tank for some time. Travelers with access to electricity can bring a small electric heating coil or a lightweight beverage warmer to boil water.


εχει και αλλα ενδιαφεροντα
http://wwwnc.cdc.gov/travel/yellowbook/ ... velers.htm

_________________
http://greekpreparedness.blogspot.com
http://www.facebook.com/greekpreparedness.blogspot

τελικα ο νομος του Gresham ειναι Ανικητος!


Σάβ Απρ 21, 2012 1:07 am
Προφίλ WWW
Master Bushcrafter
Master Bushcrafter
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Πέμ Ιαν 05, 2012 10:59 pm
Δημοσιεύσεις: 4468
Ευχαριστησε: 1 φορα
Τον ειπαν ευχαριστω: 15 φορες
Ο ορθότερος τρόπος είναι συνδυασμός μεθόδων, όπως έχω ξαναγράψει. Βράστε το νεράκι σας να κοχλάσει και πιείτε με φίλτρο. Ακόμη καλύτερα, βράσιμο – χαλαζόνη - φίλτρο. Υπάρχουν φορητά φίλτρα που κρατάνε την γεύση της χαλαζόνης, αλλά κυρίως τα επικίνδυνα βαρέα μέταλλα και φυτοφάρμακα, δεν είναι μόνο τα μικρόβια το πρόβλημα. Γιατί ψάχνετε εκπτώσεις στην ασφάλεια σας; Και προσοχή, η χαλαζόνη χαλάει τα δόντια αν υπάρχει παρατεταμένη χρήση. Αυτά.

_________________
Μονάχα στην ορθή κρίση ο άνθρωπος τον άνθρωπο ξεπερνάει


Σάβ Απρ 21, 2012 10:34 am
Προφίλ
Admin
Admin
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Τρί Ιαν 03, 2012 9:39 pm
Δημοσιεύσεις: 11505
Ευχαριστησε: 390 φορες
Τον ειπαν ευχαριστω: 219 φορες
 # Πληροφορία
“According to the Wilderness Medical Society, water temperatures above 160° F (70° C) kill all pathogens within 30 minutes and above 185° F (85° C) within a few minutes. So in the time it takes for the water to reach the boiling point (212° F or 100° C) from 160° F (70° C), all pathogens will be killed, even at high altitude.”

Source: http://www.princeton.edu/~oa/manual/water.shtml

Άρα ο σωστός και ελάχιστος χρόνος βρασίματος είναι 0 λεπτά... με το που βράζει το νερό μπορούμε να το αποσύρουμε από την φωτιά... ΠΡΟΣΟΧΗ! όμως... το βράσιμο θα πρέπει να γίνει με "φυσιολογικό" τρόπο.. μια απλή φωτιά δηλαδή... όχι alcohol stoves ή βραστήρες και τέτοια. Και εξηγώ γιατί...

Όταν βάλουμε το νερό στην φωτιά.. .μέχρι να βράσει και να κρυώσει από μόνο του (καλύτερα σκεπασμένο, κατά την διάρκεια που κρυώνει), το νερό θα βρίσκεται για αρκετό χρόνο σε θερμοκρασίες άνω των 70-75 βαθμών, όπου και είναι η θερμοκρασία παστερίωσης... θα παραμέινει επίσης και για αρκετό χρόνο πάνω από τους 90 όπου εκεί όλα τα μικρόβια σκοτώνονται, ακόμα και τα πιο ανθεκτικά. Δηλαδή, δεν πρέπει το νερό να φτάσει για μια στιγμή στους 90 ή 95... αλλά να παραμείνει εκεί για κάποιο διάστημα ώστε να σκοτωθούν τα μικρόβια. Για να βράσει το νερό και να κρυώσει σε θερμοκρασία που να πίνεται, χρειάζεται περίπου 20-25 λεπτά, με μια απλή φωτιά... οπότε φτάνοντας σε θερμοκρασία βρασίματος, ακόμα και σε μεγάλο υψόμετρο όπου το σημείο βρασμού μπορεί να είναι 92-95-90 βαθμοί... και αφήνοντας το νερό να βράσει και να κρυώσει φυσιολογικά, αρκεί.

Το νερό με μια alcohol stove ή με ένα βραστήρα, δεν θα είναι αποστειρωμένο, αφήνωντας το απλά να φτάσει σε σημείο βρασμού και να το αποσύρουμε... εκεί θα πρέπει να παραμείνει για περισσότερο χρόνο και να βράζει... οι alcohol stoves, λόγω του οινοπνέυματος, παράγουν μεγάλα ποσά ενέργειας και βράζουν το νερό πολύ γρήγορα (από 2-3 λεπτά, μέχρι 4-5 το πολύ), οπότε δεν αρκεί να φτάσει το νερό σε σημείο βρασμού και να το αποσύρουμε, γιατί ανθεκτικά μικρόβια/παράσιτα που αντέχουν σε θερμοκρασίες 90 βαθμών για αρκετό χρόνο, δεν θα προλάβουν να σκωτοθούν. Οπότε σε μια alcohol stove, θα πρέπει να αφήσουμε το νερό να βράζει για 5-10 λεπτά.. το οποίο όμως σημαίνει, μεγάλη κατανάλωση σε καύσιμο... άρα δεν συμφέρει.

Η σωστή αποστείρωση δεν θέλει μόνο υψηλή θερμοκρασία, αλλά και χρόνο. Διαβάστε αυτό: http://www.survivaltopics.com/survival/ ... -revisited ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ! και θα ξεκαθαρίσουν όλα, χωρίς αμφιβολίες. ;)

_________________
Ο χειμώνας έρχεται...
Εικόνα
Κανόνες Λειτουργίας - Ανάρτηση Φωτογραφιών - BBCodes - Αποποίηση Ευθυνών


Σάβ Απρ 21, 2012 1:46 pm
Προφίλ WWW
Admin
Admin
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Τρί Ιαν 03, 2012 9:39 pm
Δημοσιεύσεις: 11505
Ευχαριστησε: 390 φορες
Τον ειπαν ευχαριστω: 219 φορες
john_b έγραψε:
Ο ορθότερος τρόπος είναι συνδυασμός μεθόδων, όπως έχω ξαναγράψει. Βράστε το νεράκι σας να κοχλάσει και πιείτε με φίλτρο. Ακόμη καλύτερα, βράσιμο – χαλαζόνη - φίλτρο. Υπάρχουν φορητά φίλτρα που κρατάνε την γεύση της χαλαζόνης, αλλά κυρίως τα επικίνδυνα βαρέα μέταλλα και φυτοφάρμακα, δεν είναι μόνο τα μικρόβια το πρόβλημα. Γιατί ψάχνετε εκπτώσεις στην ασφάλεια σας; Και προσοχή, η χαλαζόνη χαλάει τα δόντια αν υπάρχει παρατεταμένη χρήση. Αυτά.


Καλό είναι να μαθαίνουμε πρώτα τα απολύτως βασικά και απαραίτητα, με τον σωστό τρόπο και μετά για λόγους ευκολίας/άνεσεις και περισσότερης ασφάλειας να χρησιμοποιούμε φίλτρα ή άλλα χημικά.

Αν ξέρεις να αποστειρώνεις νερό χωρίς φίλτρα, σίγουρα ξέρεις το πως... και με φίλτρα... αν όμως βασιστέις στα φίλτρα/χημικά... δεν θα ξέρεις πως αποστειρώνεις το νερό, χωρίς αυτά ;)

_________________
Ο χειμώνας έρχεται...
Εικόνα
Κανόνες Λειτουργίας - Ανάρτηση Φωτογραφιών - BBCodes - Αποποίηση Ευθυνών


Σάβ Απρ 21, 2012 1:52 pm
Προφίλ WWW
Master Bushcrafter
Master Bushcrafter
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Πέμ Φεβ 02, 2012 1:43 pm
Δημοσιεύσεις: 4112
Τοποθεσία: Β. Ελλαδα
Ευχαριστησε: 0 φορα
Τον ειπαν ευχαριστω: 4 φορες
φουγκ, δεν εχεις δικιο για αυτο με τα καμινετα οινοπνευματος....
απο την στιγμη που το νερο βρασει εβρασε...

το ποσο θα μεινει στην υψηλη θερμοκρασια που το θελουμε εχει να κανει
1ον με τη θερμοχωρητικοτητα του σκευους (αποθηκευση θερμοκρασιας) και την θερμοαγωγιμοτητα του (απωλεια θερμιδων στον αερα)
2ον με την συννεχιση χορηγησης θερμιδων (πχ κλασικο ηλεκτρικο ματι)

Αν τωρα θες να συγκρινεις ενα τετοιο ματι με ενα καμινετο απο κουτακι αναψυκτικου, ΝΑΙ εχει διαφορα.
Αλλα αν κατεβασεις το σκευος απο την οποιαδηποτε πηγη θερμοτητας τοτε ρολο θα παιξει μονο το σκευος.

κατα αντισοιχια, αλλο να βρασεις το νερο σε κουτακι αναψυκτικου, και αλλον σε μαντεμενιο σκευος.

Μην μπερδευστε με τις παραμετρους και την ποσοτικη συνεισφορα τους στο αντικειμενο.

_________________
http://greekpreparedness.blogspot.com
http://www.facebook.com/greekpreparedness.blogspot

τελικα ο νομος του Gresham ειναι Ανικητος!


Σάβ Απρ 21, 2012 2:20 pm
Προφίλ WWW
Admin
Admin
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Τρί Ιαν 03, 2012 9:39 pm
Δημοσιεύσεις: 11505
Ευχαριστησε: 390 φορες
Τον ειπαν ευχαριστω: 219 φορες
GreekPreparedness έγραψε:
φουγκ, δεν εχεις δικιο για αυτο με τα καμινετα οινοπνευματος....
απο την στιγμη που το νερο βρασει εβρασε...


Δεν είναι έτσι... εξήγησα... σε ένα alcohol stove ο χρόνος για να βράσει είναι 3-5 λεπτά το πολύ, ενώ σε μια φωτιά ή έστω ένα μάτι κουζίνας είναι περίπου 10 λεπτά... υπάρχουν μικρόβια που αντέχουν σε θερμοκρασίες πάνω από 80 βαθμούς για κάποια λεπτά... με την alcohol stove δεν είναι σίγουρο ότι θα κρατήσεις το νερό πάνω από αυτή την θερμοκρασία, για αρκετό χρόνο, καθώς βράζει πολύ γρήγορα... δεν λέω ότι δεν γίνεται αλλά λέω ότι υπάρχει η πιθανότητα να μην γίνει 100% αποστείρωση...
GreekPreparedness έγραψε:
το ποσο θα μεινει στην υψηλη θερμοκρασια που το θελουμε εχει να κανει
1ον με τη θερμοχωρητικοτητα του σκευους (αποθηκευση θερμοκρασιας) και την θερμοαγωγιμοτητα του (απωλεια θερμιδων στον αερα)
2ον με την συννεχιση χορηγησης θερμιδων (πχ κλασικο ηλεκτρικο ματι)

Μην περιπλέκεις τα πράγματα... γιατί θες να μπλέκεις με τέτοιες παραμέτρους... απλά πράγματα... αργό βράσιμο, αργό κρύωμα... και δεν χρειάζεται το νερό να βράζει ούτε για ένα λεπτό!

Παράθεση:
Αν τωρα θες να συγκρινεις ενα τετοιο ματι με ενα καμινετο απο κουτακι αναψυκτικου, ΝΑΙ εχει διαφορα.
Αλλα αν κατεβασεις το σκευος απο την οποιαδηποτε πηγη θερμοτητας τοτε ρολο θα παιξει μονο το σκευος.

Απάντησα παραπάνω... simplicity, simplicity, simplicity... ;)

Παράθεση:
κατα αντισοιχια, αλλο να βρασεις το νερο σε κουτακι αναψυκτικου, και αλλον σε μαντεμενιο σκευος.

Απ'οσο ξέρω, δεν κάνει να βράζεις/μαγειρεύεις σε κουτάκι αναψυκτικού... απελευθερώνονται ουσίες, που είναι βλαβερές για τον οργανισμό.

_________________
Ο χειμώνας έρχεται...
Εικόνα
Κανόνες Λειτουργίας - Ανάρτηση Φωτογραφιών - BBCodes - Αποποίηση Ευθυνών


Σάβ Απρ 21, 2012 2:39 pm
Προφίλ WWW
Master Bushcrafter
Master Bushcrafter
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Πέμ Φεβ 02, 2012 1:43 pm
Δημοσιεύσεις: 4112
Τοποθεσία: Β. Ελλαδα
Ευχαριστησε: 0 φορα
Τον ειπαν ευχαριστω: 4 φορες
για το βρασιμο.....αν μιλαμε για τον χρονο που μενει σε μεγαλη θεμοκρασια πριν βρασει θα συμφωνησουμε σε ενα βαθμο.
Και αυτο γιατι παλι θα παιξει ρολο το σκευος..Ενα ακνονικο κατσαρολακι με αυτο τον τροπο θα σου δωσει σαφως περισσοτερο χρονο.

Το ειπα αρκετα παραπανω. Για να βγαλουμε σωστη ακρη χρειζομαστε διαγραμμα χρονου/θερμοκρασιας.

Τωρα για το κουτακι ναι μεν αλλα......υπαρχουν βερνικια και βερνικια που μπαινουν και αναλογα και με το προιον ΠΧ κονσερβες που δεν εχουν οξινο περιεχομενο ειναι συνηθως αβερνικωτες....Για αυτο τον λογο καποιοι προτιμουν κονσερβες καφε.
Τωρα βεβαια σε κατασταση αναγκης δεν πιστευω να κολωσει ακνεις....

_________________
http://greekpreparedness.blogspot.com
http://www.facebook.com/greekpreparedness.blogspot

τελικα ο νομος του Gresham ειναι Ανικητος!


Σάβ Απρ 21, 2012 3:17 pm
Προφίλ WWW
Τελευταίες δημοσιεύσεις:  Ταξινόμηση ανά  
Απαντήστε στο θέμα   [ 83 Δημοσιεύσεις ]    1, 2, 3, 4, 5, 6  


Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση : Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης


Δεν μπορείτε να δημοσιεύετε νέα θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντάτε σε θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επεξεργάζεστε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράφετε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επισυνάπτετε αρχεία σε αυτή τη Δ. Συζήτηση

Μετάβαση σε:  
POWERED_BY

All copyrights reserved for Fugazigr.com. (2012)

Ελληνική μετάφραση από το phpbbgr.com