Τώρα είναι Τρί Φεβ 20, 2018 3:30 pm

Υπολογιστης για κεραια Slim JimΗ κεραία Slim Jim είναι διάσημη στον κόσμο των Ραδιοερασιτεχνών οι οποίοι ασχολούνται με τα V/UHF. Φτιάχνεται εύκολα και έχει πολύ καλή απόδοση αλλά η έκδοση με κάθοδο τηλεοράσεως δε μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μεγάλη ισχύ. Αν η κάθοδος σας είναι πολύ καλής ποιότητας το maximum είναι 50 Watt. Μια συνηθισμένη κάθοδος «αντέχει» το πολύ 25 Watt.

Συχνοτητα (σε MHz πχ 145)
Τμημα Α
Τμημα Β
Τμημα C
Τμημα D
Τμημα E
Τμημα F


Κατασκευή

Θα χρειαστείτε ένα κομμάτι καθόδου τηλεοράσεως 300ΩΜ μήκους 1.5 μέτρου, του οποίου θα ξεγυμνώσετε τους αγωγούς του ενός άκρου και θα τους βραχυκυκλώσετε μεταξύ τους κολλώντας τους με ένα κολλητήρι έως 25 Watt. Αντι για καλωδιο τηλεόρασης 400Ω, που ειναι πλεον δυσευρετο, η κεραια μπορει να κατασκευαστει με απλο καλωδιο τηλεορασης, ομοαξωνικο, οποιοδηποτε RG, απο το οποιο ομως θα αφαιρεσετε το μπλενταζ ή ακομα και με χαλκοσωληνα.

To σημείο όπου προσαρμόζεται το ομοαξωνικό καλώδιο, ανάλογα με τα στάσιμα και την συχνότητα που θέλουμε, θα χρειαστεί να το αλλάξουμε. Για αυτό δεν το κάνουμε απαραίτητα κολλητό, αλλά με τρόπο, ώστε να αλλάζει εύκολα (πχ βίδες, κροκοδειλάκια).


Στάσιμα

Ανάλογα με την κατασκευή, αλλά και την ποιότητα της καθόδου των 300ΩΜ/450, τα στάσιμα «παίζουν» από 1,5 έως 2,5, σπάνια παραπάνω. Αν έχετε γέφυρα στασίμων κυμάτων μπορείτε να τη συντονίσετε μετακινώντας το σημείο τροφοδοσίας της («ψίχα» και «μπλεντάζ» κατά +/- ένα εκατοστό.) Από την εμπειρία μου πάντως σας λέω, ότι σπάνια τα στάσιμα πέφτουν κάτω από 1,5. Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις η κεραία ή δεν «κατεβάζει στάσιμα με τίποτα!», ή τα πάντα γύρω της «RF-άζουν». Σε αυτή την περίπτωση δοκιμάστε να τυλίξετε σε κλειστό τύλιγμα 4-6 σπείρες RG-58 γύρω από ένα πλαστικό σωλήνα μιάς ίντσας, και στερεώστε τες με θερμόκολλα, και συνεχίστε για τον πομποδέκτη με RG-213 ή ότι άλλο χρησιμοποιείτε.


Συνδεσμοι και προσθετες πληροφοριες

Larissa QRP Team
Keraies-vhf-uhf
HlektronikaΠαραδειγματα κατασκευων (κλικ στην εικόνα για μεγέθυνση)

Μετάβαση σε: